”Ge grönsakerna lite kärlek”

Niclas Rapp, årets gröne kock, chattade om grön mat med Aftonbladet.se:s läsare

HÄLSA
Foto: peter tinnert

Niclas Rapp säger: Nu är det grönt, chatta med mig!

kajsa säger: vem är du?

Niclas Rapp säger: Kock, 29 år, från Södermalm i Stockholm. Jobbar på restaurang Leijontornet i Gamla Stan.

kajsa säger: lagar du bara vegetariskt?

Niclas Rapp säger: Näe, det gör jag inte. Lagar både kött, fisk och grönt.

Andrea säger: Hej! Andréa heter jag. Ska börja med att gratulera! Vilken mat är svårast att laga?

Niclas Rapp säger: Tack! Det är faktiskt grön mat som är svårast.

laban säger: måste man inte vara jättefantasirik för att laga vegetariskt?

Niclas Rapp säger: Jo, kanske lite. Det är det där med att man inte har en huvudråvara som kött eller fisk att utgå från.

Adrian säger: Varför är den gröna maten svårast ? Har det något med färgen att göra?

Niclas Rapp säger: Självklart!

Recoil säger: Vilket är ditt favvo recept?

Niclas Rapp säger: Jag vet inte, men jag använder gärna salta saker som kapris, sardeller och parmesan.

wardh23 säger: Grattis Niclas! Snälla hjälp mig, va gör jag för att piffa upp min ständiga mat bestående av makaroner och tonfisk ?

Niclas Rapp säger: Tack! GÅ en sväng förbi grönsaksdisken!

Jessan säger: känns det inte underbart att vara bäst på någonting som man tycker om att göra?

Niclas Rapp säger: Jo, det är härligt!!!

Alexander säger: lagar du biodynamisk mat ? min mor undervisar i biodynamisk matlagning (vegtarisk mat)

Niclas Rapp säger: Nej, det kan jag inte säga att jag gör.

Mikey säger: När visste du att du ville bli kock???

Niclas Rapp säger: Jag har alltid varit intresserad av matlagning, avgörandet kom i lumpen.

Nicklas säger: Tycker du om utlänsk mat? Isåfall vilken?

Niclas Rapp säger: Jag tycker om ALL mat men äter gärna japanskt och spanskt.

Marie säger: Jag är värdelös på att laga mat, vad är hemligheten?

Niclas Rapp säger: Intresse, bra råvaror - och tid!

sweetsirre säger: har du flickvän??

Niclas Rapp säger: Ja.

Jessan säger: var du kock i lumpen? var inte det jobbigt isåfall om du fick sitta och laga mat medan andra fick sova?

Niclas Rapp säger: Tvärt om var det så att jag sov när alla andra arbetade.

bibbi säger: har du nat bra recept pa aggplanta

Niclas Rapp säger: Titta på mitt recept som om någon dag finns på friggs.se

Mr Green säger: Grattis Niclas Rapp, hur blir man så duktig på att laga grönt?

Niclas Rapp säger: Tack! Ge grönsakerna lite kärlek!

Hanna_18 säger: Vad rekommenderar du till grillen i sommar?

Niclas Rapp säger: Entrec... eller kronärtskockor med timjan och citroni aluminiumfolie.

malin* säger: Hur kom du på vilken rätt du skulle laga?

Niclas Rapp säger: Det tog lång tid, många timmars funderande.

DIF-TOMPA säger: Vad dricker man helst till gröna rätter?

Niclas Rapp säger: En kall öl.

Hanna_18 säger: Vad är det godaste du har ätit?

Niclas Rapp säger: Svår fråga... Chokladdesserten på Union Pacific.

Snuffla säger: om du inte hade arbetat som kock, vad hade du pysslat med då?

Niclas Rapp säger: Bra fråga! FInns det något annat...

Sigrid säger: Har hört att det går att äta bäver, har du provat?

Niclas Rapp säger: Det har jag faktiskt gjort, ingen höjdare.

Fredrik säger: Har du något favorit vin?

Niclas Rapp säger: Petrus, tror det stavas så...

Sigrid säger: Har du misslyckats så mycket att du någonsin måsta kasta maten ?

Niclas Rapp säger: Närapå, fast bara hemma.

calle säger: hur många år är du ?

Niclas Rapp säger: 29

Bolo säger: Det jag har sett av vegetarisk matlagning på restaurangnivå är att proteinvärdet är lite lågt, dvs jag saknar bönor och linser osv. Är det alltid så eller har jag bara varit på fel restauranger?

Niclas Rapp säger: Tyvärr så är det ju så. Man kanske använder mer "publika" råvaror.

Sigrid säger: Finns det något knep när man lyckts salta maten så att det blir oätligt ..?

Niclas Rapp säger: Späd ut om det går. Annars, börja om.

Martina** säger: Hej Niclas! Jag äter inte nörkött, och undrar om du kanske vet nån riktigt god köttfärs som smakar ungefär som vanlig?

Niclas Rapp säger: Vad menar du med det?

Henkan säger: Har du några bra tips på hur man steker grönsaker? Jag älskar stekta grönsaker.

Niclas Rapp säger: I ugn med olivolja, krossad vitlök och färsk timjan.

Sussi säger: Var du nervös inför tävlingen och hade du övat länge?

Niclas Rapp säger: Nej, inte speciellt. Jag var väl förberedd och hade tränat mycket.

Martina** säger: Någon vegetarisk köttfärs som smakar som riktig

Niclas Rapp säger: Har du provat Quorn?

Rico säger: Är olivolja verkligen så nyttig att steka i ?

Niclas Rapp säger: Nej, den tappar smak i hög värme. Majsolja är bättre.

Henkan säger: Hur ser man om en köttbit är genomstekt? Jag misslyckas alltid med det.

Niclas Rapp säger: En köttbit ska inte vara genomstekt. Köttsaften ska vara klar och genomskinlig.

Kjell, Friggs säger: Hej Niclas. Vill bara gratulera till priset. Du var envärdig vinnare. Mycket bra i TVi morse. Vi hörs snart.

Niclas Rapp säger: Tack så hemskt mycket!!!

Sussi säger: Skulle du vilja laga maten till en nobellmidag?

Niclas Rapp säger: Ja, det vore kul.

malin* säger: vad ska man ha till tacos, ett bra förslag

Niclas Rapp säger: Menar du sås, eller?

Rico säger: Ska man använda socker vid vanlig tillagning?

Niclas Rapp säger: Tillagning av vad? Men lite sötma kan förhöja smaken på många rätter, t ex tomat.

Fredrik säger: Varför använder alla kockar grädde i ALLT?

Niclas Rapp säger: För att fettet förhöjer smaken, det blir en krämig och god konsistens.

Johan-kockwannabee säger: Jag skulle vilja ha nåt tips på bra kryddor till vegetarisk mat

Niclas Rapp säger: De flesta så länge de är färska.

Zenter säger: vad rekomenderar du som en perfekt middag mellen 4 ögon, men inte för avancerat?

Niclas Rapp säger: En halstrad hälleflundra med vit sparris sommarkantareller och färsk potatis.

Recoil säger: Som kock förmodar jag att du äter "riktig mat". Men har det nån gång hänt att du smygit in i McDonalds?

Niclas Rapp säger: Big Burger i går natt...

Rico säger: Får man fram Currysmaken om man använder äpple?

Niclas Rapp säger: Ja.

Henkan säger: Jag vet att jag är lat, men har du något riktigt bra tips på färdigrätter eller snabbmat i stil med Gorbys piroger?

Niclas Rapp säger: Sånt befattar jag mig inte med...

Martina** säger: Hur gör man för att få fläskfile (delad i skivor) att inte bli hård när man steker den?

Niclas Rapp säger: Hög värme och kortare tid.

Senapskornet säger: Hej hallå! Diggar du pölsemannens korvar? Jag tycker dom é HELT underbara själv nämligen...!

Niclas Rapp säger: De är helt OK.

sune säger: Varför petar TV kockarna i maten? Det är äckligt!

Niclas Rapp säger: Petar dom i maten?

Hasse P säger: Vad har du för favoritkrydda?

Niclas Rapp säger: Timjan.

Rico säger: Vilket vitt vin rekomenderar du till Hälleflundra?--Fragal?

Niclas Rapp säger: Gå in på Systembolagets hemsida.

Fredrik säger: Jag älskar fisk, har du någon god, lättlagad fiskrätt att tippsa oss om?

Niclas Rapp säger: Det är en GRÖN tävling jag har vunnit!

Louise säger: Vilken är den nyttigaste frukten av äpple, päron och banan?

Niclas Rapp säger: Persika.

Chi säger: Vad är bra att äta på en båt?

Niclas Rapp säger: Sjömansbiff.

Senapskornet säger: Vilken är den nyttigaste grösaken? Och stämmer det att avocado är superfett?

Niclas Rapp säger: Ja, det stämmer. Potatis är nog bland det nyttigaste man kan äta.

Mikey säger: Vad är ditt råd till blivande kockar?

Niclas Rapp säger: Lyhörd, ödmjuk och intresse. Lycka till!

polarbear säger: Vilken är den godaste veganska rätten du vet?

Niclas Rapp säger: Jordärtskocksrulle med rostade kikärtor och körvel.

Senapskornet säger: Gillar du Meaning Green (grönsaksrestaurang)??

Niclas Rapp säger: Har varit där en gång, tyckte inte det var speciellt bra.

Snuffla säger: Nu har du vunnit. Vilket är nästa mål?

Niclas Rapp säger: Inom tävling är det Årets Kock, annars en skön sommar med min son.

Senapskornet säger: Ska du göra några gästspel på krogar runt om i Sverige framöver?

Niclas Rapp säger: Inget planerat än.

jenna säger: Får jag fråga vart köper man "flingsalt"

Niclas Rapp säger: Hemköp i Stockholm city eller större matvarubutiker.

Martina** säger: Gillar du pizza?

Niclas Rapp säger: Ja, det är helt OK.

Recoil säger: Det här en ganska konstig fråga... men finns det någon låt som får dig att tänka på mat?

Niclas Rapp säger: Blommig falukorv.

Niclas Rapp säger: Tack för ert intresse! Ge matlagningen lite mer tid.

ARTIKELN HANDLAR OM