Sola säkert i sommar

Hälsa ger dig råden som skyddar mot solskador

1 av 3
PAMELA Anderson exponerade mycket brun hud i tv-serien Baywatch.
HÄLSA

Sommartider, hej hej!

Nu kan vi odla solbrännan, njuta av värme och bad.

Baksidan heter cancer.

- Många förstår inte hur farlig solen är, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör och fysiker vid Statens strålskyddsinstitut, SSI.

Hälsa lär dig sola säkert.

Varje år insjuknar mer än 25 000 svenskar i hudcancer orsakad av solen. Och fallen ökar.

Enligt en undersökning har hälften av svenskarna någon gång bränt sig. Men mycket få använder trots det solskyddskrämer och kunskaperna om solskador är dåliga.

- Vi solar på fel sätt och alldeles för mycket. Många förstår inte att det är viktigt att använda solskyddskräm och hatt och att inte vara i solen mellan klockan 11 och 15 även i Sverige och att det inte bara gäller de sydligare länderna, säger Ulf Wester vid SSI.

Cancerfallen ökar stadigt

Det finns ett tydligt samband mellan brännskador av UV-strålning och olika typer av hudcancer, främst malignt melanom, men även basalcellscancer och skivepitelcancer.

- Basalcellscancer har ökat stadigt med tio procent om året, säger Jan Lapins, hudspecialist vid Huddinge sjukhus i Stockholm.

Basacellscancer är inte dödlig, men kan däremot vara kraftigt vanställande.

- Får man basalcellscancer på näsan till exempel måste en stor del av näsan tas bort, säger Jan Lapins.

Farligast är solen för barn. Småbarn har mycket solkänslig hud och kan inte bilda lika bra pigmentskydd som vuxna. Risken för att drabbas av hudcancer ökar markant om man bränner sig som barn.

Även bruna behöver skydda sig

Solkrämer ger ett bra skydd - om de används rätt. De innehåller kemiska substanser som blockerar solens ultravioletta strålning. Effektiviteten anges med den så kallade skyddsfaktorn. Men det är viktigt att inte luras tro att man kan vara längre tid ute i solen än vanligt.

En ny amerikansk studie visar att även personer med mörk hy ska vara försiktiga i solen och använda hög solskyddsfaktor.

På sistone har det kommit rapporter som pekar på att solskyddskrämerna innehåller ämnen som i sig kan ge cancer.

- Betydligt fler rapporter hävdar motsatsen, så man ska definitivt använda solskyddskrämer. Det är större risk att få cancer utan solkräm än med solkräm. Däremot kan man sällan i praktiken få högre skyddsfaktor än 15, trots att vissa produkter hävdar att de har faktor 40 eller 80, säger Jan Lapins.

Kortet visar hur stark solen är

Nyligen släpptes Sun smart-kortet i Sverige, ett UV-indexkort som visar hur hög solskyddsfaktor man bör använda beroende på var man är.

Kortet hålls upp mot solen i 15 sekunder och visar därefter hur stark solen är just den dagen.

- I USA och Australien till exempel är kortet vanligt och jag tror att det i framtiden kommer att bli lika vanligt som ett armbandsur, även i Sverige, säger Roger Ericson som driver företaget W.I.P. AB som är återförsäljare av kortet i Europa.

Kortet kostar cirka 95 kronor och finns i hälsokostbutikerna.

Så påverkas du av UV-strålarna

Dagens stjärnor vill vara bruna

Smarta soltips för barnen

Smarta soltips för vuxna

Petra Holm