Fråga näringsforskaren

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Näringsforskaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Är det skillnad på olika vatten?

Det tjatas ju om hur viktigt vatten är både före, under och efter träning samt i vardagen. Jag har hört att vanligt vatten är bra, men att mineralvatten, är mindre bra, då det innehåller ganska mycket salt. Och salt binder ju vätska. Stämmer detta?

Helt utan fysisk träning förlorar man i genomsnitt drygt 2,5 liter vatten per dygn. Vätska som måste ersättas. Vid hård träning kan man förlora cirka 2 liter per timme och vid extremt långvarig hård träning/tävling kan dagsbehovet bli så högt som tolv liter. Genom att dricka före träning förbereder man kroppen med ett överskott av vätska. En halv liter tjugo minuter före är ofta lagom. Under träning bör man försöka tillföra cirka 80 procent av det man förlorar. Drick och återställ vätskebalansen efter träning.

Mineralvatten tillsätter inte något salt (natriumklorid). De enda salter som ingår är de naturliga mineralsalter som fanns i vattnet från början.

Hur sänker jag kolesterolet?

Jag är en 30-årig kille med lite för högt kolesterol (7.0). Har lätt övervikt men god kondition och motionerar mycket. Jag gillar mat och äter det mesta. Har du några enkla tips för att sänka kolesterolet?

Det är väldigt vanligt med måttligt förhöjda kolesterolnivåer. Det finns också en liten del av befolkningen som har en ärftlig belastning (ofta med mycket höga nivåer) som kräver speciell medicinsk behandling. Vad man alltid skall börja med är att lägga om sin kost och utvärdera vilken effekt det har. Många med måttligt förhöjda blodfetter sänker sitt totalkolesterol med minst tio procent på tre veckor genom att äta en fiberrik kost där frukt, grönsaker och fisk dominerar samt där feta mejerivaror utesluts.

Fungerar allermin mot allergi?

Jag har en långdragen jobbig pollenallergi. Har aldrig testat vad jag är allergisk mot, men det rör sig om flera pollen och helt säkert björkpollen. Har hört talas om ett preparat som heter Allermin ska vara ett effektivt naturligt alternativ.

Allermin är ett kosttillskott som visat sig kunna hjälpa mot allergier utan några kända biverkningar. Produkten innehåller ett speciellt extrakt av den välkända medicinalväxten perilla. En finsk studie har visat att Allermin gav mycket god hjälp hos 65 procent av de pollen- allergiker som medverkade som försökspersoner. I linje med detta har andra forskningsresultat visat att perilla-extraktet minskar frisättning av sådana ämnen som leder till omedelbara symtom vid pollen-

allergi och andra allergier.

ARTIKELN HANDLAR OM