Nu kan han jobba med musik igen

Johan fick hjälp mot sin tinnitus - av tandläkaren

HÄLSA

När Johan Olsén, 29 år, drabbades av tinnitus för två år sedan reagerade han med kraftig ångest:

- Jag blev livrädd. Det pep i örat hela tiden och jag kunde inte springa ifrån det. Jag ställde mig frågan: Ska jag kunna leva med det här?

Tinnitusen kom krypande. Johan kan inte koppla ihop den med en enskild händelse.

Däremot hade han det trist på jobbet: mycket att göra och enformigt jobb. Han vantrivdes.

På dagarna var han glad men på nätterna gnisslade han bokstavligen tänder. Hans fru Anna kan intyga att det var "full action", som Johan säger.

- Jag bearbetade mina problem på nätterna, med hjälp av käkarna.

Hoppet försvann

Johan sökte öronläkare och blev mycket besviken.

- Det var en kort process. Hon konstaterade att min hörsel var mycket bra, gav mig en broschyr om tinnitus, öronproppar och sa att jag hade ett sorgearbete innan jag kunde leva med min tinnitus.

Johan mådde dåligt innan. Men nu var han helt under isen. Hans hopp, att läkaren skulle hitta ett fel som enkelt kunde rättas till, hade tagits ifrån honom.

Johans räddning blev hans sjukvårdsutbildade föräldrar som hade hört talas om Assar Bjornes tinnitusbehandling i Ystad i södra Skåne.

Hade muskelspänningar

Här fick han veta vad han inte haft en aning om: att han hade mycket kraftiga muskelspänningar i käkar och nacke. Det var förklaringen till att han kunde påverka sin tinnitus genom att röra käkar och nacke.

Johans bett justerades. Tänderna löpte inte fritt mot varandra utan hakade i när han stängde munnen. Det gav spända muskler. Men enbart bettjusteringen hjälpte inte. Johan fick också en bettskena att ha på natten.

- Det är en extra gom som hindrar mig att pressa ihop käkarna. Det tog tid att lära sig sova med den men den gör

nytta. I dag har jag inga spända käk- och nackmuskler.

Johan gör qi gong-övningar som avslappning innan han lägger sig och när han går upp. Han stretchar nackmusklerna. Och han har bytt jobb.

"Skönt att veta varför"

- Bara att veta vad det är som ger ljudet och att jag kan göra något är en stor tröst. Idag lever jag ett bra liv, fast jag har kvar en del tinnitus. Det är fortfarande värst på morgnarna men bra veckor kan ljudet försvinna nästan helt, säger Johan. Och jag är mycket ljudkänslig. Jag använder ofta öronproppar.

Från att ha sett sin framtid som totalt svart har han idag en bra livskvalitet, tycker han. Han kan åter jobba med musik på sin fritid och han utsätter sig för sånt som han inte vågade innan han fick hjälp mot tinnitusen.

- Då var jag rädd för allt som kunde förvärra ljudet. Det är jag inte nu.

Närmast står att träna upp rygg, mage och nacke för att få bättre hållning. Och att bestämma vilken hög ton det är han egentligen har i sitt öra de dagar tinnitusen kommer tillbaka. Barbro Ernemo

En av fem svenskar är drabbad

ARTIKELN HANDLAR OM