Låt din skönhet blomma

Gör egna hudvårdsmedel med ringblommor

HÄLSA

Låt den vackra ringblomman dela med sig av sin skönhet.

Med några blomblad och lite vatten eller olja kan du göra både ansiktsvatten och hudkräm.

Hälsa ger dig tipsen och recepten.

Foto: Anders Norrsell
Den vackra ringblomman har många fördelar. Vacker att se på, god att äta och välgörande för huden.

Ringblomman, eller Calendula officinalis som den heter på latin, har använts genom tiderna som både skönhetsmedel och läkeväxt.

Ursprungligen kommer den från Medelhavet men trivs utomordentligt även på våra breddgrader, där vi odlar den i våra trädgårdar som prydnads- och medicinalväxt.

I folktron stod ringblomman för eftertänksamhet, klarsyn och livskraft. Lade man dess blommor under kudden så fick man tydliga drömmar. Några ringblomsblad i en tygpåse runt halsen verkade som kärleksört. Den skänkte även nytt liv åt kärlek som höll på att dö.

Gammal läkeört

Redan på 500-talet rekommenderade italienaren Mattioli ögondroppar gjorda på ringblomsextrakt för att bota ögoninflammationer och andra ögonbesvär. I det medeltida Italien användes ringblomman mot magvärk och kramper, leverskador, stick av insekter och till och med mot ormbett!

Man visste tidigt att blomman innehåller ämnen som verkar mot olika inflammationer och att den har stimulerande egenskaper. Dess verksamma ämnen är saponin, karotinoid, flavonoid, bitterämne och organiska syror. I homeopatin används den mot sår, till omslag eller i salvor för behandling av dåligt läkande bölder, skrubbsår, stukningar eller frostknölar. Invärtes verkar den kramplösande och galldrivande.

Den franske författaren och örtkännaren Maurice Mességué rekommenderar ringblomma till kvinnor som närmar sig klimakteriet, då den hjälper till att reglera menstruationen.

Utöver alla läkande egenskaper har ringblomman också kosmetiska effekter:

Inom kosmetiken används ringblomman bland annat som antirynkmedel för att den har en sammandragande verkan.

En kompress med utspädd kronbladstinktur hjälper mot pormaskar.

Örtolja gjord på ringblommor gör huden smidig och är speciellt lämpad för ömtålig hud.

Kastanjebrunt hår blir fint av att sköljas med ringblommans kronblad.

Du kan själv odla ringblommor och göra egna vårdande medel med hjälp av recepten här intill.

Man sår frön direkt på friland så snart som marken blivit tillräckligt varm. Ringblomman trivs bäst på soliga platser och dess stora gula eller orangefärgade blomkorgar lyser sedan under hela sommaren och långt in på hösten.

Den går att äta också

Lena Martoglio Bomler