Så får du ditt livs bästa semester

Varva ner på jobbet och börja motionera redan före ledigheten

1 av 2
Rolf Ekman
HÄLSA

En kall, regnig sommar ihopträngd med familjen i en stuga kan bli, ja, alldeles underbar...

- Se på ruskvädret som en frisk utmaning och skaffa bra regnkläder. Det känns sedan tio gånger skönare att komma in i värmen och kanske få försjunka i en spännande bok eller lyssna på avkopplande musik, säger Rolf Ekman, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet.

Vi ska inte låta dåligt väder stressa eller trycka ner oss på semestern. Ledigheten kan, oberoende av regn och rusk, i själva verket bli starten på en långsiktig nedvarvning som gynnar vår hälsa, menar han.

- Vi måste framför allt lära oss att vårda, värna och utveckla hjärnan mer. Då får vi ut mycket mer av livet på alla plan.

- Många är ännu inte klara över att de måste sätta klackarna i marken, stanna upp och lyssna mer på kroppen för att bryta en ond cirkel.

Den chansen har vi på semestern. Helst bör vi börja ta itu med det redan några veckor innan. Det handlar om både vila och aktivitet.

- Börja med att motionera regelbundet. Det är bästa sättet att förebygga och återhämta sig från stress. Det kan vara allt från krocket till rugby, bara det är roligt och inte överdrivet. Motionen får inte bli en ny stressfaktor, säger Rolf Ekman.

Det bästa vore att börja motionera och planera jobbet så att vi kan varva ner redan några veckor före semestern.

- Går man abrupt från jobbet i stress ena dagen och börjar semestern den andra är risken stor att kroppens nerv-, hormon- och immunsystem inte hinner ställa om sig.

Är det därför vissa blir sjuka eller deprimerade i början på semestern?

- Det kan finnas ett samband. Vi kan sannolikt förebygga delar av det.

Hjärnan är som en muskel som behöver livslång träning, menar Rolf Ekman. Den behöver förändringar och vill ha roligt.

- Om vi ger hjärnan omväxling och lustfylld sysselsättning så återställer vi den kemiska balansen och stärker spänsten i nervsystemet. Att lösa korsord, till exempel, med associationer och kombinationer, är genialisk träning för hjärnan om vi gillar korsord. Det kan vara som fem kilometer i träningsspåret.

Varför är semestern så fylld av krav för många?

- Jag skräms framför allt av att många unga i 20 - 30-årsåldern tror att de måste hinna med allt, både på semestern och innan de fyller 40. För sen är livet slut, tror de.

Släktbesök, som känns som tvång och plåga, kan också förpesta semestern?

- Ta även det som en utmaning. Intala dig att du ska klara av det och att det ska bli roligt. Då är chansen stor att det också blir så. Slopa besöket i annat fall.

Familjegrälen då?

- Umgås med varandra på gott och ont. Stoppa inte problemen i säcken och stick till Kanarieöarna. Våga prata med och lyssna på varandra. Ventilera sådant som varit ouppklarat och gå sedan vidare.

Så här kommer du i balans

Här ger Rolf Ekman, professor i neurokemi, några tips:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson