Är du trött, tjock och irriterad?

...då kan det bero på sockret

HÄLSA

Socker kan ställa till med kalabalik i kroppen.

Speciellt för dem som är överkänsliga mot det.

Huvudvärk, trötthet och yrsel är några tecken på att du inte tål socker.

Dick Lundgren hade svåra problem med huvudvärk och migrän sedan tonåren.

Men när han slutade äta socker försvann värken.

Att vara känslig för socker kan ta sig många uttryck och för den som är överkänslig kan det ställa till stora besvär.

Huvudvärk, yrsel, darrighet, ett odefinierbart sug i gommen och kroppen, trötthet, irritation, koncentrationssvårigheter, övervikt, lynnighet eller en inre stress är några.

När vi börjar bli hungriga och blodsockernivån är låg, då börjar vi automatiskt att längta efter något sött. Och om vi äter någon sötsak känner vi oss genast piggare.

Det kan verka harmlöst men kroppens reaktion är egentligen densamma som när den reagerar på en drog. Socker tar sig snabbt in i blodbanorna och orsakar kalabalik i den biokemiska processen i kroppen. Alla är känsliga för det men om man är överkänslig, vilket fler än man tror är, så kommer humöret att åka berg- och- dalbana, man kan bli trött, deprimerad, få huvudvärk, få koncentrationssvårigheter, dålig självkänsla och suget efter kolhydrater blir övermäktigt. Det är då som vi vräker i oss godis, kakor och bröd som bakats på raffinerat vetemjöl, vit pasta, eller kanske alkohol som också innehåller mycket socker.

Kan behandlas

- En person som lider av sockeröverkänslighet har en störning i nedbrytningen av kolhydrater samt ofta också låga halter av signalsubstanserna serotonin och betaendorfin, säger Bitten Jonsson, på behandlingscentret Bitten Jonsson center i Hälsingland, där de framgångsrikt behandlar personer med bland annat sockeröverkänslighet.

Sockeröverkänslighet är en omdiskuterad teori och inom skolmedicinen i Sverige ses den ofta över axeln. I USA är den däremot etablerad.

På Bitten Jonsson center har man nått fantastiska resultat med sitt program, inte minst mot övervikt. Genom att utesluta socker och andra raffinerade produkter ur kosten samt lägga upp en kost som passar individen har de lyckats hjälpa många att gå ner i vikt, bli kvitt tvångsmässigt ätande, anorexi, viktfixering, insulinresistens med mera.

Det finns också alternativbehandlingar som är uppmärksamma på hur kroppens organ reagerar på socker, till exempel kinesiologi och akupunktur.

”Huvudvärken gick över, det var otroligt”

Dick Lundgren hade svåra problem med huvudvärk och migrän sedan tonåren.

Men när han slutade äta socker försvann värken.

7 tips för dig som inte tål socker

Så vet du att du är överkänslig

Irene Ahlberg