Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected]

aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Hjälp mig, jag vill bli kortare

Min längd innebär svårigheter både rent fysiskt och socialt. Jag undrar om det finns något sätt att göra kroppen kortare. Jag har aldrig hört talas om att att det finns, men med dagens läkarvård vet man ju aldrig.

Nej, man kan inte göra kroppen kortare.

Varför rinner det från brösten?

Tre dagar efter att min mens tog slut började det komma ut något slags vit vätska (som mjölk) från mina bröst. Jag är orolig och jag vet att det inte beror på att jag är gravid. Jag skyddar mig med kondom och slutade med mina p-piller för två månader sedan. De hette Dixie.

Du skriver inte om du tidigare varit gravid, om du använder några läkemedel eller om du har några andra besvär med hälsan. Du skriver inte heller om det har runnit ur brösten vid mer än ett tillfälle. De p-piller du använde, Dixie, finns inte i Sverige. Jag kan därför inte med säkerhet säga vilka hormoner de innehåller. Om det är så att de innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen kan p-pillren vara förklaringen till dina besvär. När man slutat med p-piller som innehåller östrogen kan brösten under en tid börja producera mjölk trots att man inte är gravid.

Vad beror klådan i ändan på?

Jag har under en lång tid, cirka 2–3 år, haft både klåda och blod i ändtarmsöppningen när jag ska tömma tarmen. Jag har läst att det är ganska vanligt att det är cancer när det förkommer blod eller hemorrojder. Det känns som att en bit av tarmen sticker ut ur mynningen. Vart ska jag vända mig?

Med tanke på att du haft blod i ändtarmsöppningen och att det känns som en bit av tarmen sticker ut ur mynningen tycker jag man i första hand skall misstänka just framfall av ändtarmsslemhinnan. En annan tänkbar förklaring är det rör sig om hemorrojder. Jag tycker att du i första hand skall vända dig till din husläkare.

Är cancer i magen ärftligt?

Jag undrar om cancer är ärftligt. Det är så att min mormor och mamma har haft magcancer. Båda har gått bort i tidig ålder. Kan även jag drabbas?

Det finns vissa cancerformer som kan vara ”ärftliga”, dit hör till exempel tjock- och ändtarmscancer och cancer i magsäcken. Om det är fråga om cancer i något av dessa organ kan du löpa en ökad risk att också drabbas. Regelbundna kontroller av magsäcken och tjocktarmen innebär att eventuell cancer kan upptäckas mycket tidigt i förloppet med stora chanser till bot.