Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Varför måste jag ha koll på allt?

Innan jag går hemifrån måste jag kontrollera olika saker i enligt ett speciellt mönster: spis, fönster, tv och så vidare. Jag rycker också i dörren flera gånger för att försäkra mig om att den är låst innan jag går hemifrån. Mitt beteende är irriterande och jag kan inte sluta. Kan man göra något?

Du lider av tvångshandlingar. Det vill säga att om du inte får kontrollera så känner du obehag. Vad skulle hända om du inte kontrollerade? Kanske det är mindre farligt än du tror? Försök att bestämma dig i förväg för att inte kontrollera och gå sedan därifrån. Börja med att vara hemifrån en kortare stund. Obehaget kommer att minska. Öka successivt tiden du är borta. Klarar du inte det på egen hand, sök dig till en kognitiv beteendeterapeut. Det går att bli av med!

Varför lever jag i ett vakuum?

Jag är 40 år och lever egentligen ett väldigt bra liv på landet med en sambo och inga barn (att skylla på). Jag har i många år väntat på att passa in någonstans. Jag lever som i ett vakuum, vad ska man se fram emot? Går man ut och dansar så passar man inte in. Antingen träffar man inga bekanta (dom lever ju familjeliv) eller så är det bara frånskilda karlar som är ute och raggar USCH! Livet är tråkigt!

Du talar mycket om att passa in och en sorg över att andra inte är som du skulle önska. Förväntningar på andra gör en oftast besviken eftersom de inte uppfylls. Fundera över vad du själv vill med ditt liv. Finns det saker/aktiviteter som du kan ändra? Kanske du kan söka dig ut på kurser, resor eller liknande? Om du vågar ta risker och förändra kanske du känner att det är inte du som ska passa in utan att livet ska passa för dig.

Vad gör jag åt ätstörningarna?

Jag har haft ätstörningar i sex år nu, började med att banta ner mig från 56 kg till 42 kg, men sedan svängde det snabbt över till hetsätning. Har varit på väg att ta mig ur det här ett antal gånger men alltid fallit tillbaka. Jag blir bara mer och mer folkskygg. Skulle bli väldigt tacksam över lite tips hur jag lättast söker hjälp.

För att få hjälp så måste du ta kontakt med någon. Och när du väl är där så måste du berätta om ditt problem och dina tankar. Personer som arbetar inom psykiatrin är där för att hjälpa till och kommer inte att döma dig för det du har att säga. Du behöver inte skämmas. Om du sökt hjälp en gång, sök igen. Känns det svårt att ringa – skriv ett brev och berätta om ditt problem och skicka till din psykiatriska mottagning alternativt ta med brevet när du fått en tid.