Fråga näringsforskaren

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Näringsforskaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm.

Vilket e-vitamin är det bästa?

E-vitamin ska ju vara så viktigt. Nu har jag hört att det finns flera sorter att välja mellan. Vilket är bäst och varför?

Den form av vitamin E som använts mest är alfa-tokoferol. I butikerna förekommer naturlig d-form och syntetisk dl-form som utgör en blandning av lika mycket d- som i stort sett inaktiv l-form. Vid prisjämförelser skall du beakta att dl-formen endast har 2/3 av d-alfa-tokoferols biologiska aktivitet.

Vitamin E är en viktig antioxidant i skyddet mot fria radikaler i cellmembranen och blodomloppet. Det stödjer eller skyddar vid bildningen av många kroppsegna ämnen samt omsättningen av syre.

Finns alternativ mot min värk?

Jag har ganska svår huvudvärk ibland. Läkare har sagt att det är spänningshuvudvärk och jag har fått flera värktabletter. Vissa mediciner hjälper ett tag, men min mage tål inte dessa tabletter. Finns det naturläkemedel utan besvärliga biverkningar?

Vid huvudvärk ska man alltid, som du, bli undersökt av läkare för att få rätt diagnos.

Känslomässig stress är den vanligaste orsaken till spänningshuvudvärk. Med den vetskapen är det lätt att förstå att avslappnande behandlingar utgör viktiga långsiktiga alternativ. Traditionella syntetiska läkemedel ger snabb symptomlindring, men det uppträder inte sällan biverkningar med tiden, till exempel problem med magen.

Det finns naturläkemedel mot huvudvärk som har mindre risk för biverkningar än traditionella. Med hjälp av hälsokostbutiker kan du få råd rörande preparat som utgör naturliga former av "magnecyl-preparat".

Har du några knep mot exem?

Jag är en 18-årig kille som har besvär med en hel del eksem, främst i knä- och armveck. Eftersom jag tränar en del konditionsträning är det extra jobbigt. Har du några råd?

Du har förmodligen den typ av eksem som kallas atopiskt eksem. Eksemet försämras av trötthet och stress. Födoämneskänslighet kan förvärra eksemet. Huden är extra känslig för irriterande ämnen, varför klädseln skall vara luftig. Pröva dig fram med olika träningskläder. Använd allergitestade tvättmedel, milda tvålar och duscha/bada ej överdrivet mycket.

Egenvårdspreparat med olika fleromättade fettsyror, bland annat GLA, har ibland visat goda resultat. Man bör också se till att få i sig tillräckligt med vitamin A, C och B5, selen, zink, kalcium och magnesium. Vid akut vätskande eksem med akut klåda ger alsollösning ofta snabb lindring.