Så blir ni sanna livskamrater

HÄLSA

Det krävs mer än förälskelse för att kärleken ska hålla.

Störst chans har alla som som älskar varandra utan att förlora sig själva.

Det är då man blir sanna livskamrater.

älska din partner men förlora inte dig själv. Om man i ett förhållande lyckas med det har man kommit långt på vägen - mot att bli sanna livskamrater. Illustration: MONICA HELLSTRÖM

Tänk dig den magiska känslan när du är nyförälskad. Luften vibrerar av energi och allt är möjligt.

Att ständigt gå på moln är inte realistiskt i längden, men det är inte heller bra att helt förlora magin. Då ramlar vi in i gamla beteendemönster och roller som dränerar kärleken i förhållandet.

Psykologerna och äkta paret Hal och Sidra Stone har under många år undersökt beteenden och situationer i sitt eget och i sina klienters äktenskap och därifrån utvecklat en modell för att skapa utvecklade, kärleksfulla och hållbara förhållanden.

Ett "samarbetsbolag"

Energetisk koppling är central för en bra relation, enligt paret Stone. Det är den energi, den laddning, som finns mellan människors kroppar och får oss att uppleva särskild närhet, värme eller kyla. Den energetiska kopplingen ger näring och gör att vi mår bra i förhållandet. Man kan säga att den består av samspelet mellan människors energifält och en djupare förtrolighet. Däremot räknas inte sex som energetisk.

Ett bra förhållande är också ett "förhållande i form av samarbetsbolag". Det är ett förhållande där två människor slår sig samman, inte bara för att få kärlek och romantik utan också för att känna partnerskap och utveckla den egna personligheten och andligheten. Att tro att enbart kärlek räcker för att hålla ihop ett förhållande är att lura sig själv. Lika dumt är det att tro att ömsesidigt utforskande och personlig utveckling utan kärlek duger. Båda bitarna är lika viktiga.

För att kompanjonskapet ska fungera måste förhållandet vara jämlikt.

Våra olika sidor kan vara både en rejäl utmaning och en stor tillgång för förhållandet. Det viktiga är att vi har insikt och kunskap om hur våra olika sidor samspelar och hur de tar sig uttryck i relation till partnern. Vi kan frivilligt eller ofrivilligt ta på oss roller som vi inte trivs med och då skapas det slitningar. Men är man bekväm i sina olika jag och kan harmonisera dem med varandra så kan relationen bli befruktad av dem.

Viktigt med respekt

Att ingå ett kompanjonskap innebär inte att du utlämnar dig åt din partner eller till en annan människa. Det är att våga utsätta sig för den fantastiska process som pågår när två människor anförtror sig åt varandra. Då gäller det att vara närvarande och lyssna på din partner. Ni måste inte alltid tycka likadant, men ni ska lyssna, respektera och försöka förstå hans eller hennes perspektiv. Lyckas ni med det har ni nått

målet: att älska varandra utan att förlora er själva.

Då är ni också sanna livskamrater.

Kom ihåg att bestämma tid för träff

Förhållandets tio tuffaste utmaningar

Lär dig uttrycka din egen sårbarhet

Irene Ahlberg

ARTIKELN HANDLAR OM