- Mamma grät av lycka när hon såg mig

Tina gick ner 27 kilo i hemlighet utomlands

1 av 2 | Foto: PETER ERLANDSSON
Efter: 68 kilo. ”Det var mitt livs skönaste upplevelse”, säger Tina Rasmussen om stunden då hon överraskade hela släkten med sin nya, smala stil.
HÄLSA

Mamma grät när hon mötte Tina på Kastrup.

Hon kände inte igen sin egen dotter.

Undra på det: Tina Rasmussen hade utomlands, i hemlighet, gått ner 27 kilo.

- I dag visslar killarna efter mig på stan, säger Tina.

När Tina var barn slukade hon böckerna av berättaren H C Andersen. I en av sagorna förvandlas en ful ankunge till en svan.

Tina, i dag 22 år, skrattar åt jämförelsen, men tycker den är rimlig. Hon känner ungefär så.

- Mitt ansikte har jag alltid varit nöjd med, men inte med kroppen. Kilona smög sig på mig under tonåren. Jag kände mig ständigt så trött, så trött. Mina väninnor klagade på att jag alltid var den som smög sig hem först från alla fester.

Gick med i Viktväktarna

Tina berättar om värkande knän, om tunga andfådda promenader. Om rädslan att bli fotograferad.

En vacker dag, när pojkvännens blick fastnade på Tinas kropp, insåg Tina att hon kanske blivit lite väl tjock.

Danskan, som i fjol bodde utomlands, fick några dagar senare syn på en annons om WeightWatchers i Skottland. På Viktväktarna fick Tina lära sig vikten av att hålla koll på vad hon stoppade i sig.

- Jag tog för vana att alltid skriva ner hur många poäng, points, all mat innehöll. På det sättet visste jag exakt hur mycket jag kunde äta för att gå ner i vikt. Det var glädjestunder att kliva upp på vågen en gång i veckan, och se hur kilona rasade från kroppen, säger Tina.

Tidigare orkade hon aldrig motionera. Inte mer än en kort promenad runt kvarteret. I dag, när 95 kilo blivit 68, kan hon utan problem jogga åtta kilometer. Och badar gör hon gärna. Nu när hon inte länge skäms för sin kropp.

"Killarna visslar efter mig"

Inför fotograferingen till detta reportage går Tina länge omkring i Malmös klädaffärer. Hon provar plagg efter plagg, tills hon känner sig riktigt nöjd. De vita byxorna sitter verkligen tajt och fint.

- Killarna visslar efter mig på gatorna i Köpenhamn. Det hände aldrig förr, säger Tina.

Och varken förr eller senare har väl Tinas mamma gråtit vid åsynen av sin dottter.

Men det inträffade verkligen, på Kastrup.

Under sin vistelse utomlands hade Tina bestämt sig för att genomföra en "kupp". Hon skulle bli smal i Skottland, åka hem och överraska hela släkten.

Vilken succé smala Tina gjorde på flygplatsen. Mamma, mormor, morfar och bästa väninnan kände först inte igen Tina.

- Jag gick fram och sa hej, då började min mamma att gråta bland alla människor. Ja, det var mitt livs skönaste upplevelse, säger Tina Rasmussen.

Tinas smaltips

Tomas Sjöman

ARTIKELN HANDLAR OM