- Nu orkar jag springa som alla andra

Johan har pulverbantat bort 50 kilo sedan i julas

1 av 3 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Efter: 92 kilo
HÄLSA

Det här är en tung intervju.

Som blir lättare och lättare.

Precis som Johan Nordström, 18.

Pulverkillen.

Johan, en skolgrabb från Borghamn utanför Motala har - håll i er nu - gått ner 50 kilo. Och ska kapa ytterligare 17 kilo fett fram till slutet av augusti innan viktresan är fullbordad.

På egen hand. Utan hjälp.

Det är unikt.

Det började med att Johan i våras tog kontakt med Aftonbladet Hälsa. Johan, som då lyckats gå ner från 142 till 106 kilo, tyckte att vi skrev lite för mycket om viktminskningar i grupp, typ Viktväktarna.

Var rädd att ha sönder vågen

Genom att berätta sin egen historia ville Johan peka på flera alternativ. Med hjälp av dessa, till exempel ett näringspulver, samt egen stålvilja kan man komma långt, tyckte Johan.

Killen, som före jul var så tjock att han inte vågade testa badrumsvågen av rädsla för att den skulle gå sönder, spelar i dag både fotboll och innebandy på gympalektionerna.

- Tidigare dög jag bara till målvakt. Nu orkar jag springa som alla andra, säger Johan, som alltid har varit lite smårund.

Johan upplever inte att han mobbats, men visst har han hört kommentarer bakom ryggen.

Vändpunkten kom några veckor före jul. Stefan, en nära kompis, påpekade för Johan att det kanske var dags att göra något åt vikten. Sagt och gjort. Samma dag fick Johan syn på ett Nutrilettpaket i en butik. "Kunde vara värt ett försök i alla fall " tänkte han.

Vi var lite tveksamma till Johans berättelse i början. Genom att exponera sig i pressen skulle 18-åringen sätta stor press på sig själv. Johan framhöll då att han önskade vända detta faktum till sin fördel.

Och andra gången han ringde, efter påsk, hade viktnedgången följt exakt samma mönster som tidigare: två kilo i veckan.

- Jag väger 100 kilo, sa Johan stolt men ändå ödmjukt.

Kroppen ställer om sig

Hur kunde han, den matglada killen, plötsligt bara byta ut mamma Sivs husmanskost mot en pulverblandning?

- Lättare än jag trodde. Kroppen ställer om sin förbränningsmotor, säger Johan.

Fem gånger om dagen, två veckor i rad, spär Johan ut en påse pulver i 2 dl vatten. Ingen annan mat. Han får precis i sig så mycket näring som behövs. Den tredje veckan äter han vanlig lagad mat. Följt av två nya pulverveckor, och så vidare.

När vi skriver ut denna intervju, i mitten på maj, har Johans midjeomfång minskat med ytterligare några centimeter och vågen pekar på 96 kilo.

I samma veva som tidningen ska gå i tryck i slutet av maj får vi ett nytt samtal från Johan:

- Nu kan du skriva 92 kilo!

Johans smaltips

”Pulverdrycken smakade gott men jag kände mig svag och yr”

Pulver passar män

Tomas Sjöman