Gör du rätt utan att gå ner i vikt?

Hormoner och gener kan sätta käppar i hjulet

1 av 2 | Foto: SJÖBERGS BILDBYRÅ
Syns dina ansträngningar inte på vågen? Gener, sjukdomar och hormoner kan påverka din kropp så att du inte går ner i vikt så mycket som du vill.
HÄLSA

Du kämpar på. Äter som man ska, rör på dig en hel del. Och ändå är brallorna svåra att knäppa.

Dina extra kilon kan bero på att du samlar på dig vätska, på att du har "tjocka" gener eller på att du faktiskt stoppar i dig fler kalorier än du tror.

Många tjejer går upp ett par kilo veckan före mens. Kroppen känns svullen och kläderna stramar. Den här tillfälliga plufsigheten beror på att det samlas extra mycket vätska i kroppen.

Besvären brukar kallas PMS, premenstruellt syndrom, och det är alltså könshormonerna som spökar.

Vattendrivande kan hjälpa

När mensen kommit igång återgår vikten till den normala. Men om du inte står ut med att vara svullen och känna dig tjock kan du testa vattendrivande naturmedel.

På hälsokosten finns till exempel tabletterna Uvalette och Uva-Complex och dropparna Solidamin. Ledins Njurte och Salus Blås-njur-te har också vätskedrivande effekt.

Doktorn kan skriva ut urindrivande läkemedel, diuretika, som minskar svullnaden och gör vågen gladare.

Om vikten varken sjunker när du tar urindrivande medel eller när mensen kommer beror det ganska så säkert på att du får i dig fler kalorier än du gör av med.

Hur mycket du kan äta utan att gå upp i vikt beror på vilka gener du har. Vissa människor blir helt enkelt tjockare av kalorier än andra.

200 gener påverkar vikten

- Hittills känner vi till över 200 gener som har inverkan på vikten, säger professor Stephan Rössner vid Överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus.

Det går inte att göra gentest för att kolla hur mycket du kan äta. Det enda sättet är att hålla ett öga på vågen. Och minnas att du kanske inte kan stoppa i dig lika mycket som dina vänner. Livet är inte alltid rättvist.

Med åren sjunker ämnesomsättningen. Ju äldre du blir desto färre kalorier behöver du. Om du fortsätter att äta lika mycket när du är 40 år som när du var 20 går du garanterat upp i vikt.

- Vi blir drivmässigt snåla när vi blir gamla, säger Stephan Rössner.

Dansbandsstjärnan tappade 17 kilo med flygvärdinnedieten

De här sakerna påverkar vikten

Banta inte med urindrivande!

Eva Tiwe

ARTIKELN HANDLAR OM