Mot jorden i 200 knyck

Hälsas reporter fick en adrenalinkick på hög höjd

1 av 2 | Foto: Anders Helgesson
Svävar fritt. Adrenalin och hänförelse kokar i blodet på Hälsas reporter Johannes Lundborg när han svävar stilla genom luften. Fotografen Anders Helgesson föll själv fritt när han tog dessa bilder. Kameran hade han i hjälmen.  
HÄLSA

Först en känsla av total frihet och livsfara på samma gång.

Sedan en spännande flygtur över ängarna.

Fallskärmshoppning är den ultimata adrenalinkicken.

Flygplanet ser ut som en container med vingar och en stor öppning i bakändan. Nästan fyra kilometer under oss glider åkrar, vägar och pyttesmå hus långsamt förbi i motorbullret. Det är molnfritt och en strålande sol sänker sina strålar genom den blå rymden. När jag och tandempiloten Peter Engström, som jag är fastspänd vid, står på kanten till öppningen infinner sig overklighetskänslorna. Vi lutar oss framåt, ut.

Och faller.

Det är som när man i drömmen finner sig störtande mot jorden långt där nedanför. Fast så mycket intensivare. Hastigheten når 200 km/h och vinddraget brusar öronbedövande omkring oss i tomheten.

Svävar stilla i luften

En stund senare glider känslan av fall och fart över i ett egendomligt tillstånd av viktlöshet. Nu tycks vi sväva stilla i luften, vilande i tomrummet, fria från tyngd och säkerhetsförankringar. Utsikten är vidunderlig, obeskrivlig. Kanske är det så här det känns efter döden, tänker jag storslaget. Adrenalin och hänförelse kokar i blodet.

Efter en minuts fritt fall utlöses skärmen med ett häftigt ryck. Nu återstår att långsamt dala ned mot det vårgrönskande fältet där nere. Genom att dra i styrhandtagen styr vi in mot landningsplatsen på Säve flygplats, strax utanför Göteborg.

– Tandemhoppet är ett bra sätt att prova på fallskärmshoppning, säger Peter Engström, ”tandempilot” på Göteborgs fallskärmsklubb, som hoppat fallskärm sedan 1992.

För den som vill hoppa ensam krävs ett certifikat. Detta får man genom att gå en kurs som omfattar teorilektioner och ett antal hopp. Ungefär var tredje av de som skaffat certifikat har först testat tandemhopp.

Kräver inte god fysik

Fallskärmshoppning kräver inga speciella fysiska förutsättningar, framförallt inte om du tandemhoppar.

Väger du under 100 kilo och inte lider av svårare hjärtsjukdom eller astma är det lugnt. Peter Engström har till och med hoppat med en kille som var totalförlamad.

– Den viktigaste egenskapen är självinsikt om hur man reagerar under stress. I övrigt passar hoppning de flesta sorter, här finns allt från asfaltskokare till advokater, säger Peter Engström.

Helt riskfritt är det knappast att hoppa fallskärm. Men utrustningen är oerhört pålitlig och hopparen är alltid utrustad med en extra skärm. Risken ligger främst hos hopparen – av vilken krävs total närvaro och inlevelse.

Och där ligger också poängen. Att hoppa fallskärm är så långt ifrån vardagsslumrandet framför tv:n som man kan komma.

Är du nyfiken på fallskärmshoppning?

Johannes Lundborg

ARTIKELN HANDLAR OM