Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected] aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm.

Hur yttrar sig tarmcancer?

Jag undrar vad ändtarmscancer och tjocktarmscancer har för symptom. Det senaste året ungefär har jag fått något slags kramp i ändtarmen några dagar innan och under min mens. Krampen håller i sig 5-10 sekunder och det känns nästan som att ändtarmen ska spricka.Vad kan det här vara? Jag är orolig.

Symptom som förekommer vid cancer i ändtarmen och tjocktarmen är förändrade avföringsvanor. Det kan till exempel vara att avföringen ändrar sig från att vara lös eller normal till att vara hård, eller tvärtom.

Blod i avföringen är också ett symptom som kan tyda på ändtarmscancer eller tjocktarmscancer. Buksmärta är ett tredje vanligt symptom.

Den krampsmärta du beskriver beror troligast på en kramp i bäckenbottenmusklerna som omger ändtarmen. Jag tycker att du skall låta en läkare undersöka dig.

Hur fungerar lymfsystemet?

Jag undrar vad lymfa är och hur lymfkärlsystemet fungerar.

Över blodkärlens väggar sker ett ständigt utbyte av vätska. Västskan lämnar kapillärerna, de tunnaste förgreningarna av artärerna, de blodkärl som för blod ut till kroppens organ. En del av vätskan tas tillbaka av venerna, de blodkärl som för blodet från organen till hjärtat. Överskottet av vätska som blir kvar i vävnaden kommer att utgöra lymfan. Lymfan transporteras i lymfkärl som tömmer sig i venerna. På så sätt förs vätskan tillbaka till blodomloppet. I lymfan transporteras också äggviteämnen och fett.

ARTIKELN HANDLAR OM