Örten som hjälper mot pollenallergi

1 av 2 | Foto: HANKINTATUKKU OY
Örten perilla.
HÄLSA

Näsan rinner, ögonen kliar röda och du känner dig måttligt fräsch i vårsolen.

Men lugn, pollenallergin går fort att lindra.

Ett nytt spray med extrakt från örten perilla sägs hjälpa på 30 sekunder.

De senaste tio åren har antalet allergiker ökat enormt i Sverige. Omkring 600 000 svenskar beräknas vara drabbade av pollenblomningen som kommer på våren och i vissa fall fortsätter ända in på höstkanten. En uppsjö av mediciner finns på apoteket för att lindra pollenallergikernas symptom, men flera kan medföra biverkningar som muntorrhet, huvudvärk, yrsel och trötthet.

- Perilla är intressant bland annat för att det inte ger några kända biverkningar, säger Hälsas näringsgexpert Magnus Nylander.

Perilla kommer från Kina där man sedan århundraden använt växten mot bland annat pollenallergi. Den buskiga växten är släkt med mynta och ser ut ungefär som en större variant av brännnässla.

Studie på allergiker

En studie i finska Helsingfors har undersökt hur perilla påverkade 40 mäns och 40 kvinnors allergier. Samtliga i gruppen var pollenallergiker och hälften var dessutom allergiska mot husdjur och vissa maträtter. Av deltagarna ansåg 30 procent att perilla var mycket effektivt mot symtomen, lika många tyckte att det var effektivt, 20 procent upplevde bara små effekter och 15 procent märkte ingen effekt alls.

- Anledningen till att det funkar är antagligen en kombination av naturliga anti-histaminer och kraftfulla anti-oxidanter, säger Magnus Nylander.

Förhindrar överdrivna reaktioner

Anti-histaminernas funktion är att de blockerar immunförsvarets överdrivna reaktion mot pollenet, som leder till allergisymptomen.

En teori är att fria radikaler spelar in vid uppkomsten av allergi. Att perilla innehåller en rad antioxidanter, som bryter ner fria radikaler, kan också vara en förklaring till örtens verkan mot allergier. Antioxidanterna kommer från perillas blad och utgörs av bland annat bioflavonoider, antocyaniner och fenoler. Bioflavonoider är också kända för att ha en anti-inflammatorisk effekt.

- Mediciner i sprayer ger i regel snabb effekt eftersom upptagningsmekanismen i näsan är så bra, säger Magnus Nylander.

Perilla säljs i Sverige på hälsokosthandeln under namnet Allermin.

På apoteket säljs också allergimediciner i sprayform, men dessa är läkemedelsklassade och alltså inga naturmedel.

5 viktiga tips till pollenallergiker

”Det funkade bra och utan biverkningar”

Annika Nyqvist, 42, har lidit av pollenallergi sedan hon var sju.

När besvären varit som värst har hon fått gömma sig under duschstrålen.

Med naturmedlet Allermin, gjort på perilla, har hon dock hittat ett komplett skydd mot pollen.

Johannes Lundborg