Bröst återskapas med ny metod

HÄLSA

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Var tionde svensk kvinna drabbas.

Men chansen att överleva sjukdomen är stor i dag.

Foto: Mats Fogeman
Du kan förebygga bröstcancer genom att undersöka dig själv.

Bröstcancer. Ordet väcker känslor. Oro, rädsla, obehag. Kanske också minnen, från egna erfarenheter. Tusentals svenska kvinnor får varje år diagnosen bröstcancer. Men de flesta som drabbas blir friska och får inga återfall.

De senaste åren har forskarna och läkarna gjort stora framsteg när det gäller cancerbehandling.

Nu kommer behandlingsmetoderna som är mindre påfrestande för kroppen, som inte ger biverkningar i form av tappat hår och illamående. De nya medicinerna är skapade av hormoner som redan finns i våra kroppar, de kan bromsa tumören så att den slutar att växa.

Många förknippar säkert cancerbehandling med bortopererade bröst och platta överkroppar. Men med en ny metod kan cancersjuka kvinnor få nya bröst redan då tumören tas bort.

Operationen utförs av två arbetslag: en allmänkirurg avlägsnar bröstet och en plastikkirurg återskapar det. Den här metoden har utvecklats på Universitetssjukhuset i Göteborg och innebär att vävnad från kvinnans bröstkorg används tillsammans med en silikonprotes.

Så småningom kan även bröstvårtan rekonstrueras och en ny vårtgård kan ordnas med tatuering. En utvärdering visar att de allra flesta kvinnor är nöjda med bröstrekonstruktionen. Tre av fyra kvinnor upplevde det nya bröstet som en del av kroppen.

Nya mediciner ger nytt hopp

Hormonbehandling kan ersätta cellgifter vid bröstcancer.

Två nya mediciner ger kortare sjukdom, högre överlevnad och färre biverkningar.

Så här kan du undersöka dig själv

Helene Arkhem