Alla fobier går att bota – på bara ett par timmar

Anna mötte sin skräck – rädslan ersattes med vanligt obehag

Foto: Illustration: MONICA HELLSTRÖM
spindlar, ormar eller öppna torg: Vad är just du rädd för? Med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan du bli av med skräcken – oavsett fobi. ”Alla som vill kan bli botade”, säger psykolog Kerstin Hellström.
HÄLSA

– Alla som vill bli botade från sin fobi kan också bli det, säger Kerstin Hellström som tillsammans med kollegan Robert Lindwall behandlar patienter med fobi på Psykologpraktik i Stockholm och Vimmerby.

– Alla som vill bli botade från sin fobi kan också bli det, säger Kerstin Hellström som tillsammans med kollegan Robert Lindwall behandlar patienter med fobi på Psykologpraktik i Stockholm och Vimmerby.Deras metod, som kallas kognitiv beteendeterapi, kan göra dig fri från din förlamande skräck på bara några timmar. Du behöver inte ens tro på att du kan bli botad. Behandlingen hjälper också de tveksamma.

En kognitiv beteendeterapeut låter dig möta det som skrämmer dig under kontrollerade former, utan överraskningar och i din egen takt.

När Anna Nordlinder kom till Kerstin Hellström pratade de först om hur Anna reagerar när hon möter spindlar.

– Sedan hämtade Kerstin en liten spindel som satt i en burk med lock. Burken stod i en plastbalja, berättar Anna.

Visst var det otäckt, men Anna kunde ändå känna sig trygg.

– Jag visst ju att Kerstin skulle ta hand om den om den skulle bryta sig ut, säger hon.

Anna fick titta på den instängda spindeln medan Kerstin berättade om den. Efter en stund fick Anna frågan om de inte skulle släppa ut spindeln‚ ur burken och låta den gå omkring på botten av baljan. Hon fick lugnande besked om att den varken kunde krypa ur eller hoppa ur baljan.

– Helst ville jag förstås att den skulle vara instängd i burken. Men samtidigt ville jag ge mig själv en chans att bli av med min

fobi. När spindeln befriats från burken och kröp omkring på baljans botten såg Anna hur liten den var. Rädslan sjönk undan.

Kerstin Hellström gick vidare. Hon tog en penna och petade försiktigt på spindeln.

– Det var hemskt. Aldrig att jag tänkte göra så, säger Anna.

”Tänk att jag vågade”

Men det tog inte särskilt lång tid innan hon satt där och petade hon också. Visserligen höll hon kroppen bortvänd och pennan så långt bort ifrån sig som hon bara kunde. Men ändå: hon vågade peta. Sedan fick Anna lära sig att fånga spindeln i ett glas.

– Tänk att jag vågade!

Stor som en enkrona

En lite större spindel ersatte den pyttelilla och Anna petade på den också och fångade den i glaset. Den tredje och sista spindeln hon mötte var stor som en enkrona.

– Jag fick hålla den i ett vinglas medan Kerstin gick ut ur rummet.

Anna märkte snart att skräcken minskade undan för undan och ersattes av obehag.

– Behandlingen hjälper hjärnan att förändra kroppens reaktioner, förklarar Kerstin Hellström.

Träna bort din skräck – steg för steg

Eva Tiwe