Sväva fritt som en fågel

Parasailing - trygg färd med vidunderlig utsikt

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
fast förankrad. Patrullbåten ser ut som en leksaksbil men ändå känns det tryggt och säkert 50 meter ovan mark.
HÄLSA

Jag kikar försiktigt ner på det blågröna havet. Allt som hörs är vindens susande och en och annan pelikan som undrar vad jag gör där - 50 meter upp i luften.

Då och då kränger skärmen till och jag svajar fridfullt fram och tillbaks, tryggt kopplad till båten nedanför.

Bara utsikten är värd tio minuters skärmsegling.

Havet glittrar inbjudande. I flera dagar har vinden varit för stark för att skärmflyga, men just idag syns bara vinden som små krusningar på vattenytan. Som nybörjare tror man att en kraftig vind är förutsättning för att skärmflyga, eller parasaila, som det egentligen heter, men trots att det nästan är vindstilla, så lyfter skärmen snabbt från båten den är förtöjd i.

Själv sitter jag fast förankrad vid skärmen med kraftiga linor och en flytväst - om skärmen skulle störtdyka i havet under landningen.

Lite vatten på hälen

Men den enda del av mig som blir blöt är hälarna som snuddar vid den mörka vattenytan innan skärmen tar fart och lyfter mig uppåt, 50 meter upp i luften.

Utsikten är fantastisk! Under mig breder Röda havet ut sig som en gigantisk blågrön matta, till höger skymtar de jordanska bergen och landets enda kuststad, Aqaba. Rakt fram breder den israeliska turistorten Eilat ut sig, och till vänster syns de egyptiska bergen och Sinai. Ännu lite längre bort anar jag Saudiarabiens bergsöken.

Nedanför puttrar en jordansk patrullbåt och jag inser att jag snart befinner mig på jordansk mark om inte skärmen svänger lite mer åt vänster. Och jag som inte har passet på mig...

Skärmen gungar till lite, och jag håller mig fast i linorna.

Otäckt? Njääää....

Faktum är att det känns ganska tryggt att fridfullt sittande gunga fram och tillbaks över havet. Båten jag är fast vid ser ut som en liten leksaksbåt och jag har svårt att tro på löftet att bli nervinschad utan att hamna i havet.

Parasailing är en stor sport i Eilat och även på de flesta andra turistorter. För några hundralappar kan vem som helst segla upp i luften, gammal som ung.

- Vår äldsta kund var en kvinna på 85 år och den yngsta var tre år, fast han åkte med sin pappa, säger Sam, en ung engelsk kille som lämnat hemlandet för Israel och som nu försörjer sig på parasailingturer.

Maxvikt på 142 kg

Maxvikten på den som seglar beror på vinden, men man vet av erfarenhet att skärmen klarar 142 kilo. Flera av kunderna väljer att åka två och två, ofta en pappa och ett barn.

Priset är ungefär 350 kronor per person, och då får man njuta av en tur i tio minuter, 15 minuter om man är två.

Efter tio minuter svävandes i luften är det dags för nedfärden. Långsamt men säkert dras linan in av en stor kran. De saudiarabiska bergen försvinner i fjärran, Eilats stora strandhotell är plötsligt stora igen och den lilla leksaksbåten oroväckande nära.

Men landningen blir odramatisk och efter ett par minuter står jag tryggt med båda fötterna på båten och blir befriad från skärm och flytväst.

Utan att ens bli blöt.

Parasailing eller skärmsegling är en otroligt populär sysselsättning på de flesta stora utländska turistorter.

I Sverige börjar parasailing bli mer och mer populärt, men fortfarande är det mest privatpersoner som seglar.

Parasailing går att utföra från en båt eller från ett annat motorfordon, men vanligast är att man flyger bakom en båt.

Det är främst utomlands i varmare klimat som parasailing är vanligt.

Här skärmflyger du på hemmaplan

Intresset stiger även i Sverige

Petra Holm

ARTIKELN HANDLAR OM