Prova världens bästa huskurer

1 av 2
HÄLSA

Gör som gammelmormor.

Stoppa rå lök i örat när det värker!

Huskurer gör samma nytta idag som förr i tiden.

Hälsa bjuder på några av de bästa.

För bara något hundratal år sen var det långt ifrån en självklarhet att gå till läkare med sina krämpor och ordet vårdcentral var lika obekant som ufo. Sedan urminnes tider har människan istället fått förlita sig till naturen som apotek. I det gamla bysamhället gick man till kloka gummor och gubbar för att lindra sina besvär, eller förlitade sig på egna knep som gått i arv från många generationer. I dag kallas det folkmedicin, kärringknep eller framförallt huskurer.

– Huskurer har en viktig funktion också i dagens samhälle. Det handlar mycket om att människor själva tar ansvar för sina åkommor och sin hälsa, säger Gunilla Boman, författare till boken Huskurer och helhetsterapi samt egen förläggare.

En av vinsterna med de flesta huskurer är att man använder ingredienser från skafferiet och örter som är enkla att odla eller billiga att skaffa. Dessutom ger huskurer nästan aldrig biverkningar, till skillnad från många mediciner.

Lämpliga vid småkrämpor

– En anledning till att konventionella mediciner tagit över kan vara alla pengar som finns i läkemedelsindustrin, tror Gunilla Boman.

Särskilt lämpliga är huskurer vid småkrämpor som förkylningar, huvudvärk och tillfällig förstoppning. Om besvären är långvariga, eller mindre lindriga, ska man förstås ta kontakt med en läkare.

Det bästa är att själv sätta ihop ett litet apotek för huskurer. Mycket av ingredienserna, som honung, vinäger och vitlök, har man antagligen redan hemma. Örter som kamomill och lavendel finns i hälsokostbutiker och välsorterade livsmedelsaffärer, om man inte vill odla dem själv i en örtträdgård.

Inte sällan hade de gamla huskurerna ett magiskt anslag. Vissa brygder och blandningar skulle blandas i skenet från fullmåne eller så skulle kanske en svart katt gå tre varv runt medicinen för bästa effekt. Hälsa håller sig strikt till de mer jordnära huskurerna, men i bokhandeln och på internet finns en uppsjö med andra tricks och tips för dig som vill veta mera.

12 basgrejer för att kunna göra dina egna huskurer

Johannes Lundborg