Så får ni sexlusten att vakna

HÄLSA

Att älska i nöd och lust är lätt. Att älska i olust, däremot,

är betydligt svårare. Hälsa ger dig de bästa råden när

sexaptiten försvunnit.

Foto: Frank Wartenberg
Glöm inte att alla relationer behöver vårdas för att fungera. Avsätt gärna tid då ni ägnar er åt varandra. Det betalar sig!

Din partner vill, men du vill inte. Du drar dig undan, skamsen över att ha stött bort din älskade än en gång. Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam. Avsaknad av lust är nämligen ett av de vanligaste relationsproblemen. Och ofta är det just det – ett relationsproblem.

– Kvinnor som tappat aptiten på sex är sällan medvetna om att felet ligger i själva förhållandet, och inte hos dem själva, säger Hälsas sexolog Malena Ivarsson.

– Jag har haft patienter som inte har velat ha sex med sin partner, men som fantiserar om andra män, vill göra sig attraktiva och onanerar. Intresset finns alltså där.

Viktigt att vårda relationen

Botemedlet för ett haltande sexliv är först och främst att vårda relationen. Det handlar om att avsätta tid för samvaro och sex. Kommunikationen är också viktig.

– Det gäller att få igång en dialog och fråga sin partner: Vad anser du att du saknar i vårt samliv?

Ibland beror problemet på att paret brottas med olösta konflikter. I så fall är det viktigt att ta itu med dem först. Andra gånger är det själva sexet som är bekymret.

– Många kvinnor känner sig otillfredsställda och då är det klart att man tappar lusten, säger Malena Ivarsson.

– Mannen har kanske problem med för tidig utlösning eller så hastar han över förspelet.

Vanligast är dock att åsikterna går i sär på frågan ”hur ofta”.

– Kvinnor har i allmänhet mind- re lust än män och många kan gå flera år utan att känna saknad, säger Malena Ivarsson.

Fysiska orsaker

Om relationen känns bra, men lusten är borta kan orsaken i sällsynta fall vara fysisk. Den som tar mediciner bör kolla upp sina läkemedel i Fass. Blodtryckssänkande och antidepressiva medel är kända för att sänka aptiten på sex. Rökning och alkohol kan också dämpa lusten, liksom vanliga p-piller.

Minskad lust kan även ha psykologisk grund. Dåliga erfarenheter av sexualitet från bardomenfår ofta konsekvenser för det vuxna samlivet.

– Det viktigaste är egentligen allmäntillståndet. Mår man bra och trivs med livet fungerar sexlivet också, säger Malena Ivarsson.

Hanna, 29, har sex för att vara bussig

Preparat som kan höja lusten

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM