Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected]

aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Kan alkoholen finnas kvar?

Jag undrar över en sak som det råder olika uppfattning om bland några av mina mammalediga väninnor. Om man har druckit några glas vin på kvällen och väntar cirka åtta timmar med att amma – måste man trots att det gått så lång tid pumpa ur mjölken som samlats i brösten om man vill vara säker på att barnet inte ska få i sig någon alkohol? Eller förbränns den?

Bröstmjölken bildas kontinuerligt för att lagras i brösten och tömmas vid amningen. I ditt exempel med vinkonsumtion och ett amningsuppehåll på åtta timmar kommer din bröstmjölk att innehålla alkohol, om än i mycket små mängder. Den förbränns inte i brösten. För att vara säker på att barnet inte får i sig alkohol måste du pumpa ur brösten, slänga mjölken och sedan amma barnet.

Kan cancer vara ärftligt?

Jag undrar om cancer är ärftligt. Det är så att min mormor och mamma har haft magcancer. Båda har gått bort i tidig ålder. Kan även jag drabbas?

Det finns vissa cancerformer som kan vara ”ärftliga”, dit hör till exempel cancer i tjock- och ändtarm och cancer i magsäcken. Det är oklart vad du menar med cancer i magen. Om det är fråga om cancer i något av dessa organ kan du löpa en ökad risk att också drabbas av cancer i dessa organ. Regelbundna kontroller av magsäcken med gastroskopi och tjocktarmen med koloskopi innebär att eventuell cancer kan upptäckas mycket tidigt i förloppet med stora chanser till bot.

Hjälpte inte medicinen?

Jag har haft en mykoplasmainfektion och har ätit Erymax för det i tio dagar. Det började med att jag kände det som att jag inte fick tillräckligt med luft när jag andades. Genom ett blodprov såg man att det var mykoplasma. Nu är det sex dagar sedan jag slutade med Erymax men har fortfarande svårt att få luft. Jag var hos en doktor igen härom dagen, men de hittade inga fel. De tog inget nytt prov för att se om infektionen fanns kvar. Kan det vara så att medicinen inte hjälpte?

Tio dagars behandling med Erymax kan vara för kort tid för att läka ut infektionen. Det kan behövas två till tre veckors behandling. För att säkerställa diagnosen mykoplasma finns olika blodprov: ett snabbtest som inte är så särskilt träffsäkert och antikroppstest som kräver att man tar två blodprov med ett bestämt mellanrum, två till fyra veckor mellan det första och andra provet. Att man inte tog blodprov på dig kan alltså bero på att det gått för kort tid sedan det första provet togs.