Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Fråga Psykologen, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Jag har tänkt på att ta mitt liv

Är en 26-årig kille och jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag har varje dag i över två år tänkt på att ta mitt liv. Folk jag har pratat med säger att det kanske blir bättre om jag pratar med någon, men jag vet att det inte blir bättre. Jag kommer fortfarande att vara den jag är och alltid har varit hur många jag än pratar med. Det känns som att jag kan inte leva längre men jag får inte dö. Vad ska jag göra?

Hur kan du veta att du inte kan bli bättre om du inte pratar med någon? Du kommer självklart alltid att vara den du är, att få hjälp av någon professionell innebär inte att du förändras som person utan att du kan få hjälp med din ångest. Vad har du att förlora på att ta kontakt med någon som du kan prata med?

Mitt råd till dig är att söka hjälp omgående. Du kanske kan behöva medicin som tar bort din ångest och någon att prata med om din tankar. Ta kontakt med någon omgående, till exempel din psykiatriska mottagning på orten.

Hur gör jag för att sluta rodna?

Jag är en man på 50 år. Problemet är att jag inte kan umgås med folk utan att rodna jättemycket. Detta har blivit ett stort problem för mig i mitt arbete. Var skall jag söka hjälp? Detta har blivit ett helvete för mig.

Problemet med att rodna i samband med att man umgås med folk ingår i diagnosen social fobi. Sök hjälp hos din psykiatriska öppenvårdsmottagning eller hos en kognitiv beteendeterapeut som är specialiserad på social fobi.