– Kläder och skugga är bästa solskydd

HÄLSA

Cancerläkare Henrik Ullén chattade idag om hur du solar säkert i sommar.

Henrik Ullén säger: Hej! Jag heter Henrik och jobbar som cancerläkare och dessutom arbetar jag med att på olika vägar försöka förebygga cancer.

Karin27 säger: Hej, Ökar pigmentfläckar permanent vid solning ?

Henrik Ullén säger: Ja. Man vet att barn som bor på olika breddgrader t ex norra Europa och i södra Europa under uppväxten utvecklar klart fler pigmentfläckar (födelsemärken) om de har växt upp i soliga Sydfrankrike jämfört med det solfattiga norra Europa.

Anna säger: Hur vet jag om ett födelsemärke är farligt?

Henrik Ullén säger: Oftast är födelsemärken ofarliga. Ett ofarligt födelsemärke är mindre än 5 mm i diameter och är runt och välavgränsat. Om ett födelsemärke ändrar sig i färg, form eller strlk så kan det vara ett tkn på att man bör låta undersöka det hos t ex husläkare eller en hudläkare.

Lina säger: Jag har mycket leverfläckar, bör jag vara extra försiktig när jag är i solen?

Henrik Ullén säger: Har man mycket leverfläckar har man oftast redan varit relativt mkt i solen. Om du har stora födelsemärken (större än 5 mm) och om några av dessa är mkt oregelbundna i sin bruna färg så tycker jag att du bör låta en läkare titta på födelsemärkena. H

Henrik Ullén säger: Har man redan många födelsemärken bör man vara försiktig i solen.

ullis säger: Är solningen i sig själv farlig, jag menar då solning utan att bränna sig/bli röd?

Henrik Ullén säger: Bra fråga. Både att bli akut röd och den totala dosen av solstrålning anses kunna bli farlig dvs öka risken för hudcancer.

BlondinKanin säger: hur solar man säkert i sommar?

Henrik Ullén säger: Du bör tänka på hur solkänslig just din hud är. Kläder och skugga är bästa solskydd. Som komplement på tex näsa och öron kan du använda solskyddsfaktor, gärna med hög faktor.

Mimmi säger: En fråga: måste jag ha solskydd faktor 17 vid solning? Jag tycker att jag inte blir brund om jag inte blir bränd först?

Henrik Ullén säger: Du blir brun på bäst sätt om du solar sakta. Detta innebär att du tar hänsyn till din huds solkänslighet. Din erfarenhet av att du bara blir brun efter att du först bränt dig stämmer kanske men jag lovar att om du prövar att sola sakta kommer du så s

Henrik Ullén säger: småningom i varje fall att bli brun.

Miss_Fine säger: när man undersöker födelsemärken gör det ont och hur gör man

Henrik Ullén säger: Man kan dels titta på dem med ett specialinstrument som förstorar huden och det gör inte ont. Om läkaren bedömer att födelsemärket behöver undersökas mer så brukar man operera bort det med lokalbedövning och då känns det inte alls.

solarium säger: hur många gånger kan man sola solarium i en mån om man är blekfis?

Henrik Ullén säger: Svårt att svara på. Strålskyddsexpertis och vi läkare bedömer att det är ofarligt att använda solarium mindre än 10 ggr per år dvs 30 min åt gången. Om man har blek hud som du tycker jag att man ska vara mycket försiktig med att använda solarium.

Oki säger: Ska snart åka till Kos.E det farligt att sola där?

Henrik Ullén säger: Hoppas du får en skön semester. Om du nu är mkt blek när du reser bör du vara mkt försiktig i solen de första dagarna. Beroende på hudtyp kan det innebära att du bara kan sola 15-45 min de första dagarna.

ali säger: hur vet man hur mycket sol man tål är alltid brun

Henrik Ullén säger: Om man har brun hud så tål man vanligen solen mkt bättre än om man har en blek och vit hud.

pami säger: Hej Henrik, jag har nyligen tagit bort ett födelsemärke på ansiktet... och kan jag sola utan att behöva oroa mig att jag kan få cancer eller nåt?

Henrik Ullén säger: Om du fått ett bra besked av läkaren om det borttagna födelsemärket så behöver du inte vara extra försiktig.

Karin27 säger: Krämer som "brun utan sol", är det farligt att sola med dessa krämer eller spelar det ingen roll ?

Henrik Ullén säger: Brun utan sol-kräm är i sig inte farliga. Om man solar med en sån kräm som inte har ett UV-filter kommer man självklart att kunna bli bränd i solen och det ska man undvika.

johannes säger: Hej Henrik, är det bara en myt att solningen "tar bättre" om porerna är öppna, t.ex. som precis efter rakning?

Henrik Ullén säger: Jag skulle tro att det bara är en myt. Jag kan inte se ngn medicinsk rimlig förklaring till detta.

annica säger: Det här med att grunda innan man åker utomlands, hjälper verkligen det??Man solar ju mer då???

Henrik Ullén säger: Att grunda före en solresa kan man ju göra antingen i den vanliga solen utomhus eller i solarium. Att grunda i solarium ger bara en falskt skydd då solariebrännan är ytlig och inte skyddar mot UV-skador. Däremot att grun

Henrik Ullén säger: da genom att hemma i Sverige sola sakta ger ett bättre pigmentskydd när man kommer till solresemålet. Precis som du säger bör ju detta dock inte innebära att man solar ännu mer på solresemålet.

nisse säger: har märkt att jag tål solen sämre för varje år som går, vad kan det bero på?

Henrik Ullén säger: Att din hud blivit känsligare med åren kan hänga samman med hur gammal du är. Däremot har inte solstrålarna blivit vassare under senare år. Om du inte har några problem med detta behöver du inte oroa dig.

SANDRA 18 säger: Jag var på korfu i 2 veckor kom hem i går..kjag brännde mig så mycket att jag fick vatten blåser..sen eftewr det fick jag brunna fläckar.. är det farigt??

Henrik Ullén säger: Den här typen av bruna fläckar är inte farliga i sig själva. Om du tycker att de blir kvarstående och är fula tycker jag att du ska uppsöka en hudläkare längre fram. Däremot bör man som du säkert vet inte sola så intensivt så att man får en brännsk

Henrik Ullén säger: ada i solen som du nu haft.

Henrik Ullén säger: Tack för alla trevliga frågor! Som soltörstande svensk råder jag både mig själv och er alla att ta det lugnt i solen i sommar!