Bli din egen zonterapeut

Vägen till en frisk kropp går genom fötterna

HÄLSA

Lite lätt tåmassage och simsalabim

– huvudvärken är borta.

Med zonterapi kan du enkelt kurera dig själv hemma i tv-soffan.

Foto: Karl Melander
Var rädd om fötterna – och massera dem. Grundtanken med zonterapi är att när ett visst organs zon stimuleras ökar blod- och energiflödet i organet och kroppen får hjälp till självläkning.

Att bli en fullfjädrad zonterapeut tar ungefär ett och ett halvt år och kostar cirka 40 000 kronor. Men att lära sig de enklaste handgreppen mot huvudvärk, förkylning och nackont tar bara några minuter.

– Alla kan göra och lära sig zonterapi. Det är ett utmärkt sätt att kurera sina krämpor, säger Gerd Lekman som är zonterapeut och lärare i ämnet på Axelsons Gymnastiska institut i Stockholm.

Gerd tycker att zonterapi ofta är bättre än vanliga värktabletter om man har värk någonstans.

– Tabletterna trycker bara ner smärtan utan att åtgärda orsaken. Med zonterapi tar du vara på kroppens läkande krafter.

Annorlunda i Danmark

I Sverige är den traditionella sjukvården ofta skeptisk till zonterapi.

– Det verkar vara lite hokus pokus. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att zonterapi skulle ha någon effekt. Men visst kan det uppstå en placeboeffekt och den är ju i inte heller att förakta, säger Ingalill Reif på Karolinska institutets smärtsektion i Stockholm.

I Danmark har sjukvården en annan inställning. Där pågår forskningen för fullt och sedan 1988 har man sysslat med zonterapi-förlossningar vid Københamns Amts Sygehus i Gentofte. Metoden har fått stor uppmärksamhet internationellt för sitt framgångsrika sätt att ge smärtlindring, dess pådrivande effekt – och kanske det mest sensationella: utdrivande av kvarsittande moderkakor.

Som att lämna bilen på service

Även om zonterapi fungerar vid akut smärta är det dumt att vänta tills det går så långt tycker Gerd Lekman.

– Vi skulle slippa så mycket sjukskrivningar om folk bara gick på zonterapi då och då. På samma sätt som man lämnar in bilen på service borde man ta hand om sig själv.

Organen har sin egen ”strömbrytare”

Ingen vet exakt hur zonterapi fungerar. Men grundtanken är att det finns ”strömbrytare” på bland annat händer, fötter och öron kopplade till kroppens organ. Varje organ har sin egen ”strömbrytare”, sin egen hudzon. När ett visst organs zon stimuleras ökar blod- och energiflödet i organet och kroppen får hjälp till självläkning. Zonterapi ska också vara en av de mest utrensande terapierna.

– Vi får i oss mycket gifter via luften och maten vi äter. Blir vi av med gifterna mår vi bättre och slipper många krämpor som till exempel ledvärk och magproblem, säger Gerd.

Förebygg krämpor – massera foten

Över 5 000 år gammal metod

Robert Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM