Så säger du nej med gott samvete

1 av 6
Värdera dina känslor. Att säga nej på riktigt handlar om att säga nej och faktiskt tycka att det är okej. En konst de flesta måste lära sig. Illustration: Monica Hellström
HÄLSA

Är du dålig på att säga nej när någon ber om pengar eller tjänster? Får du dåligt samvete när du väl gör det?

Hälsa lär dig att neka på rätt sätt.

Fem minuter kvar av arbetsdagen. Du är uttröttad och ser fram emot en lugn kväll med en god bok. Då rusar din kollega in på rummet. Med hänvisning till försovning och föräldramöte undrar han om du kan ta över ett jobb som måste vara klart till morgonen därpå.

Det kan du glömma, tänker du.

- Det kan du lita på, säger du.

Och så blir du kvar på jobbet halva kvällen igen.

- Om man vantrivs på jobbet är det inte lätt att känna sig tillfreds med annat heller. Därför är det extra viktigt att behärska nej-sägandets konst just på arbetsplatsen, skriver författarna Patti Breitman och Connie Hatch, i sin bok "Säg nej med gott samvete".

Vi vill undvika skulskänslor

Författarna menar att det i första hand är för att undvika skuldkänslor som vi tackar ja till sådant vi egentligen inte vill. Konflikträdsla är en annan vanlig orsak till "felaktiga" beslut.

Att säga nej kan tyckas själviskt men är i själva verket motsatsen hävdar författarna.

När vi tar ansvar för våra egna känslor och behov blir vi också mer generösa mot andra. När vi däremot säger ja fast vi menar nej så har vi stängt vårt hjärta. I de lägena söker vi ofta någon utanför oss själva att skuldbelägga. Fast vi egentligen vet att vi själva ytterst har ansvar för våra val.

När vi däremot börjar ta ansvar slipper vi känna oss överkörda och svaga. Sakta men säkert börjar vi bli herre över våra liv och får mer tid över att göra det vi egentligen vill. Även din omgivning kommer att påverkas positivt. Människor omkring dig blir tryggare i vetskapen om att ett ja från dig är ett ja och ingenting annat.

Det här betyder inte att vi aldrig säger ja till något vi inte har lust till. Skillnaden är att vi då säger ja för att vi gärna vill ställa upp och kanske göra en människa en tjänst. Vi agerar inte utifrån att vara ett offer utan med vår egen kraft intakt. Skillnaden är enorm.

- När vi inte klarar att säga nej slösar vi med det värdefullaste vi har - tid, kraft och pengar - på sådant som inte betyder något för oss, skriver Breitman och Hatch.

Vad vill du göra?

Det handlar om att prioritera det man egentligen vill göra, till exempel umgås med sin familj eller ägna sig åt en hobby.

De flesta av oss behöver bygga upp sin förmåga att säga nej.

- Börja i liten skala så att du bygger upp en reserv av mod inför de sitautioner där det blir riktigt svårt att säga nej, skriver Beitman och Hatch.

Försök att inte ljuga ihop någon förklaring bakom ditt nekande. Ärlighet varar längst, även om det kan finnas tillfällen där det kan vara bättre med en vit lögn.

Kom också ihåg att om du har en allmänt öppen och positiv inställning till omvärlden, vet du med dig att du ställer upp så gott det går. Då är det lättare att säga nej när du verkligen vill eller behöver göra det.

Hur du säger NEJ på ett trevligt sätt ...

Det är inte alltid vi klarar av att vara så tydliga som vi skulle vilja vara. Då kan det bara bra att ha några fraser till hands. Här har vi samlat några klassiska situationer vi alla ställs inför:

Snabbhjälp när du ska säga nej

ARTIKELN HANDLAR OM