Behandlingarna gör att Cilla orkar jobba trots skadan

HÄLSA

Cilla Erviken-Leveau, 32, älskade sitt yrke som patrullerande polis. Det var före olyckan som gav henne en whiplashskada. I dag saknar hon fortfarande uniformen, men är tillbaka på jobbet igen - mycket tack vare tens.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Cilla Erviken-Leveau har börjat arbeta igen trots sin svåra whiplashskada - tack vare tens.

Trafikolyckan inträffade för ett år sedan i Täby utanför Stockholm. Cilla Erviken-Leveau var på väg till jobbet när en annan bil körde på henne bakifrån. Det var ingen särskilt kraftig smäll och farten var låg, men hon kände ändå att det smärtade till i ryggen. Efter ett par veckor stillade sig värken. Sedan kom den tillbaka igen - och den här gången var det betydligt värre. Cilla åkte in till vårdcentralen och fick veta att hon troligen hade en whiplashskada.

- Smärtan var intensiv och strålade ut i armarna. Jag började gå hos sjukgymnasten ett par dagar i veckan och fick tensbehandling där, berättar hon.

Blev sjukskriven från jobbet

- Jag åt också massor av värktabletter för att stå ut.

Cilla insåg att hon skulle förbli skadad länge och sjukskrev sig från jobbet. Hon fortsatte sina tensbehandlingar med förhoppning att på sikt kunna utföra enklare polissysslor. Att träna eller patrullera var dock inte att tänka på.

- Jag var tvungen att anpassa mitt liv efter vad jag kunde göra, säger hon.

Använder tens regelbundet

För Cilla fungerade tens mycket bättre än vanliga värktabletter. Efter en tid fick hon låna en apparat att ta med sig hem.

- Skadan i sig blev inte bättre, men det gjorde mindre ont, säger hon.

I dag använder Cilla sin dosa regelbundet. Hon tycker att hon har gjort framsteg, även om det är ovisst hur framtiden ser ut. Hon är nu tillbaka på jobbet och arbetar halvtid med att handleda en aspirant. Och kanske, kanske kan hon en dag ta på sig uniformen igen - om hon har tur.

- Jag tog faktiskt på mig den häromdagen. Men bältet är så tungt att jag inte orkade mer än 15 minuter, säger hon lite förläget.

Det här hjälper apparaten mot

Sara Milstead