"Det var som en blixt träffade bakhuvudet"

Johan har lärt sig att leva med katastrof-
tankarna

HÄLSA

Johan Hallgren har plågats av overklighetskänslor i många år.

De kom som en blixt från klar himmel när han satt på en fotbollsmatch, 15 år gammal.

Men nu har han lärt sig att leva med dem.

Foto: mats strand
Johan Hallgren har levt med overklighetskänslor i 15 år, men har lärt sig att hantera dem.

Johan Hallgren bor i Norrköping och det var där hans besvär började.

- Jag var på en allsvensk match och såg IFK Norrköping spela, vilka de mötte minns jag inte.

På den tiden hade Idrottsparken en gräskulle som användes som läktare och där satt Johan.

- Plötsligt var det som om en blixt träffade bakhuvudet. Jag fick en våldsam svindel och kände att jag höll på att kana ner från läktaren, ut på planen. Så jag slet tag i grästuvorna för att hålla mig kvar. Hjärtat slog som om jag sprungit ett maratonlopp.

Fick första anfallet som tonåring

Naturligtvis höll han inte alls på att åka ut på planen. I stället hade han drabbats av ett anfall av overklighetskänslor. Han svettades, darrade och blev stel som en pinne.

Johan, då bara 15 år gammal, blev så skräckslagen att han inte vågade ställa sig upp, inte vågade gå hem. Trots att han bara ville fly. När matchen var slut, reste sig förstås alla för att gå hem och då följde Johan bara med strömmen.

- Jag tog cykeln och cyklade hem allt vad jag kunde. Jag flydde in på mitt rum och kröp ner under täcket. Det var som en mardröm.

Men attacken följdes aldrig av några fler. Inte förrän några år senare.

- Då kunde jag stå i en postkö eller på systemet och känna obehaget komma. Jag tänkte: "Bara det inte kommer nu, här. Jag måste klara det här". Men då kom det förstås. Golvet började gunga och jag fick stå bredbent för att jag trodde jag skulle svimma. Och jag blev fruktansvärt rädd, allt blev overkligt.

Johan tränade bort besvären

Johan började undra om han höll på att glida in i sinnessjukdom.

Men han lärde sig att träna bort besvären. Han gjorde sina ärenden när det inte var någon kö och han började känna sig lugnare igen.

- Men då kom nästa chock. Besvären dök bara upp i en annan situation i stället. Jag fick svårt att gå över broar och snart fick jag problem med att gå över öppna platser.

Johan hade utvecklat torgskräck, agorafobi.

Många som drabbas av overklighetskänslor vågar inte prata med någon om det, av rädsla för att få veta att de håller på att bli galna, håller på att glida in i en psykos.

Men Johan tog kontakt med en läkare på den psykiatriska kliniken på Norrköpings sjukhus.

- Men den kvinnliga överläkare jag pratade med sade bara: "Du får inse att det är fel i din hjärna, du kommer att få leva med det resten av livet".

Livet går upp och ner

Hade han drabbats i dag, så skulle mycket av hans lidande kunnat undvikas.

- Då hade inte mitt liv blivit som det blev. I dag får man bättre hjälp och läkarna vet mycket mer om problemen.

Johan fick veta att han fått panikångest och fick medicinen Anafranil, som hjälper mot symptomen. Men för många förstör den sexlusten och ger en avtrubbning.

Så var det för Johan och han slutade snart med medicinen.

Sedan dess har det gått upp och ner. Men han har hållit sig aktiv hela tiden. I början på 1990-talet var han sångare i bandet COD Lovers som bland annat uppträdde på Hultsfredsfestivalen. Och numera är han med och leder IFK Norrköpings supporterklubb Peking Fanz.

I dag har Johan någorlunda lärt sig att leva med sina besvär och han tränar dagligen på att våga stå emot katastroftankarna.

- Jag har ju lärt mig att overklighetskänslor inte är farligt, du blir inte galen.

Så här yttrar sig overklighetskänslor

Lars Söderberg