Rena rama dunderkuren

HÄLSA

Gör som Bamse: ha alltid ha en honungsburk i närheten.

Mycket tyder nämligen på att honung förebygger magsår. Och gör en massa annat gott samtidigt.

Honung innehåller, en rad ämnen som påverkar kroppen positivt, bland annat fruktsocker som reglerar blodsockret, druvsocker som ger snabb energi och magnesium som är bra för hjärtat.

Gyllengul och krämig. Vit och fast. Eller brun och flödande som sirap. Sedan urminnes tider har människan ätit honung, och antikens greker kallade nektaren för ”gudarnas föda”. Honungens rika innehåll av bland annat bakteriedödande ämnen innebar att den också fyllde funktionen av konserveringsmedel och läkemedel. Än i dag rekommenderas honung inom naturmedicinen för sina nyttiga egenskaper.

Kan läka sår

– Honung är ruskigt spännande för sina hälsofrämjande effekter. Tecken tyder på på att honung försämrar miljön för bakterien heliobactor pyrolis och därför motverkar magsår, säger Hälsas egen näringsexpert Magnus Nylander.

– Men mer forskning krävs nog på det området, tillägger han.

Det finns också studier som bevisar honungens sårläkande och hudvårdande.

Genom att honung innehåller fruktos regleras nivåerna av blodsockret till en jämn nivå. Honung innehåller dessutom glykos, som ger snabbare energi. Balansen mellan fruktos och glukos varierar för olika sorters honung.

Nyttiga mineraler

– De flesta sorter har en blandning av ungefär hälften fruktos och hälften glukos. Men flytande honung har övervägande fruktos, säger Gia Andersson, ägare till honungsgrossisten Bikupeproduker.

Honung som kommer från raps innehåller i stället mest glukos.

Utöver sina sockerarter innehåller honung mängder med nyttiga mineraler, aminosyror, enzymer och antibiotikaliknande ämnen. Detta gör att honungen är bakteriedödande och svamphämmande. Honung är därför lämpligt att smörja in i huden vid till exempel småskråmor.

Nya sorter med olika smak

En rad nya honungssorter med olika smaker finns i dag lanserade på marknaden. Vissa sägs besitta specifika hälsofrämjande egenskaper, utöver de som är allmänna för honung. Saffranshonung sägs således minska mens och näsblod på grund av sin kryddtillsats. Förkylningshonung innehåller örter som används inom naturmedicinen mot halsont, hosta och andra förkylningssymptom.

Barn under ett år ska inte äta honung

Johannes Lundborg

ARTIKELN HANDLAR OM