Fråga näringsforskaren

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på

näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Näringsforskaren,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad gör man åt järnbristen?

Om ett blodprov visar låg järnstatus trots att kosten innehåller normala mängder järn (och C-vitamin) lär det vara effektivare att motionera sig till ett högre blodvärde än att sätta i sig mer järn och C-vitamin. Är detta sant?

Det är inte sant. Låt medicinsk expertis avgöra vilken behandling du ska ha. Vid ett lågt ferritinvärde (tömda järndepåer) räcker det ofta med kostråd och kosttillskott. Vid svårare järnbristanemier (Hb under 120) kan det ibland krävas speciell utredning och behandling.

Vad beror suget efter lera på?

Jag får ofta ett oerhört sug efter torkad lera. Men om jag sedan tänker på lera eller känner lukten av det börjar jag må illa. Kan det vara någon vitaminbrist? Dessutom har jag haft infektion i tandköttet i över två år och försökt med en massa tillskott, som C- och B-vitamin, zink och kalcium. Ingenting hjälper.

Jag tycker att du ska kontaktar en läkare för att utreda ditt sug efter lera. Det är möjligt att det kan finnas ett samband med en någon näringsbrist. Järnbrist sammankopplas i bland med vad man brukar benämna Pica (uppträder oftast i samband med graviditet) och som innebär att man har ett extremt sug efter att äta något märkligt, som till exempel lera. Järnbrist utreds snabbt med hjälp av blodprov och analys av bland annat Hb- och ferritinvärde. Din tandköttsblödning kan ha flera orsaker. Du kanske har bytt typ av tandborste eller ändrat dina matvanor. Rådgör om bot med din tandläkare.

Kan man träna med förkylning?

Jag idrottar en hel del, men får ofta infektioner. Kan jag träna lite lätt när jag har en förkylning med lite ont i halsen?

Du ska vila, ta det lugnt och absolut inte träna. Att träna med infektion i kroppen är direkt farligt och kan allvarligt skada hjärtat och dess funktioner. En grundförutsättning för ett väl fungerande immunförsvar som ska skydda dig mot infektioner är ett fullvärdigt näringsintag. Inte är inte minst nödvändigt är intag av C- och E-vitamin.

Ingen näring – vad händer då?

Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad som händer med kroppen om man inte får i sig tillräckligt med näring.

Vid en ren energibrist (brist på kalorier) börjar kroppen snart att tära ordentligt på sina fettdepåer. Fortsätter bristen kommer kroppen att börja kannibalisera på sitt eget kött, det vill säga muskulaturen.

Olika kroppsfunktioner går ner på ”sparlåga”. Immunförsvaret försvagas också och vi drabbas lättare av olika infektioner.