Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till:

eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Får huvudvärk av träningen

Jag har styrketränat i snart ett år, och de senaste gångerna har det uppstått problem. Jag hinner inte göra mer än cirka 10-15 lyft (oavsett övning) innan en stark värk bakom vänster öga infinner sig. Detsamma gäller när jag löptränar. Jag har tidigare haft problem med migrän men den värken har alltid varierat från ett ställe till ett annat. Har inte ändrat kostvanor eller träningsprogram nämnvärt.

Med tanke på att du tidigare har haft besvär med migrän är det nog den troligaste förklaringen. Migränhuvudvärken är håller sig vanligtvis till den ena halvan av huvudet. Du skriver inte om du har några andra besvär förutom huvudvärken som kan tala för annan förklaring, till exempel röda ögon, att ögonen tåras, blekhet eller svettning.

Vad gör jag åt mitt nageltrång?

Jag har haft nageltrång i två år. I början försvann det av sig självt men nu har det varat i över ett år. Jag vet att jag måste operera men är rädd för att de ska ta nageln helt. Hur ska tån se ut för att de ska behöva ta bort nageln? Kan jag få blodförgiftning i och med att jag har nageltrång och det är inflammerat?

Nageltrång kan behandlas på olika sätt. Om besvären inte är så stora kan man försöka att lyfta upp och klippa bort den kant av nageln som tränger in i huden och tvätta med alsollösning. Om det inte räcker kan man skära bort nagelkanten och motsvarande del av nagelroten. Man behöver alltså inte ta bort hela nageln. Nageltrång framkallar lätt infektion i huden där nageln tränger in. Risken för blodförgiftning är extremt liten hos en frisk person.