Unna dig själv en tyst dag

Retreaten - en stund att varva ner och söka sig inåt

HÄLSA

En heldag med tystnad och meditation, avskild från omvärlden.

Du förtjänar också en dag helt för dig själv.

Hälsa tipsar hur du fixar din egen "kompakt-retreat".

Foto: kalle assbring
Lyssna inåt. Retreaten handlar om att koppla av och få vara i fred med sina tankar. Ofta stressar vi för mycket och unnar oss sällan att bara vara, något som är viktigt för att vi ska må bra.

Indianer, tibetanska buddister och indiska yogis gör det. Kristna munkar och nyandliga sökare i Sverige likaså. I alla tider och kulturer har människor dragit sig undan omvärlden för att under en period vistas i avskildhet och tystnad. När larmet avstannar får människan tid för sig själv och tid att betrakta sitt liv.

Två till fyra dagar

Termen för ett andligt tillbakadragande är retreat, eller på svenska reträtt. Under organiserade former brukar en retreat sträcka sig från 2 till 14 dagar och utgöras av meditationer, andliga lektioner och samvaro i tystnad. Oftast finns någon ledare närvarande som ger instruktioner och kan samtala om tankar eller minnen som väcks hos den mediterande.

- Retreaten handlar om att få perspektiv på sin tillvaro och balansera de tre V:na: vara, vila och verka. I det vanliga livet hinner vi oftast bara verka och vila, säger Åke Wikström, ledare för kursgården Hällungen som bland annat arrangerar retreater och kurser.

Att arrangera en "kompakt-retreat" för sig själv är ett alternativ till att åka iväg. Allra bäst är det förstås om det blir en återkommande vana. Platsen för retreaten ska helst ligga avskilt från trafik och larm, och gärna intill naturen. Väljer du att dra dig undan i hemmet så stäng av telefonen, tv:n et cetera och stäng fönstren så att det blir tyst inomhus. Säg gärna till anhöriga att du vill vara ifred under dagen så att du slipper besök.

Om du har möjlighet, gå gärna ut i skogen, men se inte promenaden som en transportsträcka utan som ett sätt att öka närvaron och upplevelsen av naturen omkring dig.

- Men poängen är främst att undersöka den inre världen, det inre rummet och släppa omvärlden, säger Åke Wikström.

Få större självinsikt

Utöver avslappningen handlar retreaten om att betrakta sina tankar och känslor för att få större självinsikt. Meditation är tekniken som förenar dessa syften. Genom att varva ner vänds uppmärksamheten inåt.

- Det finns en oerhört spännande värld inom en själv att upptäcka. Dessutom lär meditationen oss att leva här och nu, säger Wikström.

Retreat handlar inte om att späka sig själv. Ät något gott när du blir hungrig och unna dig vad du vill ha. Tung mat kan dock göra dig sömnig och helst ska du undvika kaffe och cigaretter. Ta en kopp grönt te i stället. Blir du trött under dagen, så ta en lur.

Glöm inte, att det är din egen dag. Du bestämmer.

Förbered dig för att få ut det mesta möjliga av retreaten

Tips när du ska meditera

Johannes Lundborg