Det nya vapnet mot fästingar

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Myggmedlet Mosi-guard har visat sig även hålla fästingar på avstånd.
HÄLSA

Fästingar är lika farliga som de ser otäcka ut.

Förra året drabbades rekordmånga svenskar av det farliga Tbe-viruset.

Men nu finns ett nytt medel som skyddar mot fästingbett.

Medlet heter Mosi-guard och har funnits i apotekets hyllor sedan någon månad. För tillfället säljs det mot mygg och knott, men medlet skrämmer även iväg fästingarna.

- De som använde medlet fick betydligt färre fästingbett, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare på Huddinge universitetssjukhus.

I höst tar kemikalieinspektionen beslut om medlet ska få bära texten "skyddar även mot fästingar". Blir det så är sprayen det första godkända skyddet mot borrelia.

Lyckat försök

Rolf Gustafson har hållit på med fästingar i 15 år och har skrivit en avhandling om borrelia och Tbe. I höstas genomförde han och några kolleger en studie på medlet. Han blev förvånad över resultatet.

- Ska jag vara ärlig blev det en glad överraskning, säger han.

- Det som är speciellt förvånande är att det blev så påtaglig skillnad fastän undersökningen bara höll på i fyra veckor och testgruppen inte var större än 100 personer.

Halva gruppen började använda sprayen i två veckor och slutade sen använda medlet. De andra 50 gjorde precis tvärt om. Hela tiden förde testpersonerna dagböcker där de skrev hur många timmar de var utomhus och vad de gjorde för att man skulle kunna hitta felkällor. Resultatet visade att de som inte använde medlet fick fyra gånget fler fästingbett än de som gjorde det.

Mygg känsliga för lukter

Sprayen tillverkas av ett ämne från eucalyptusens blad. Det var under en matrast, i en asiatisk regnskog, som några engelska tropikmedicinska forskare av en slump upptäckte att alla växter runt omkring dem var angripna av skadeinsekter - förutom eucalyptusen som de satt under. Det var även myggfritt. De lade ihop ett och ett, och resultatet blev Mosi-guard. Varför det även fungerar på fästingar vet man egentligen inte, men Rolf Gustafson har en trolig förklaring.

- Precis som myggor är fästingar doftkänsliga. De har inga ögon utan måste förlita sig på andra sinnen som värmeutstrålning och dofter. Troligtvis avskyr de eucalyptusens lukt, säger han.

Rekordmånga sjuka i fjol

Sprayens effekten varar i ungefär sex timmar. Inga direkta biverkningar har konstaterats förutom hudirritation hos enstaka personer. Men man ska inte gnugga sig i ögonen om man haft medlet på händerna, inte heller spraya på eksem eller sår. Förra året insjuknande rekordmånga svenskar i Tbe-viruset. Totalt blev 134 personer dåliga. Borrelia drabbar ungefär 5 000-10 000 personer per år.

Även om medlet är effektivt mot fästingar ska man inte se det som någon livförsäkring.

- Medlet minskar bara antalet fästingbett. Du blir inte odödlig, säger Rolf.

- Använd täckande kläder i skog och mark i fästingtäta områden. Leta efter fästingar när du kommer hem.

Så sjuk kan du bli av ett bett

Robert Andersson