Så skyddar du dig mot sommarkrypen

HÄLSA

Sommar, sommar och sol!

Äntligen dags för grillkvällar, baddagar och färska jordgubbar.

Och fästingar, brännmaneter, getingar och brännässlor...

Hälsa tipsar om hur du lindrar naturens sommarplågor.

Brännmanet

Stryk på ett ordentligt lager av xylocainsalva (receptfri, smärtlindrande salva som finns på apoteket). Efter en kvart har salvan bedövat huden och behöver inte sitta på längre. Sök läkare om skadorna är utbredda över stora delar av kroppen eller vid tecken på allmän påverkan med illamående, matthet och andningsbesvär.

Fästingar

Tas bort med hjälp av apotekets fästingtång eller pincett. Grip om insekten så nära huden som möjligt och drag rakt ut. Annars kan huvudet lossna och förorsaka en infektion. Badda med alsolsprit om huvudet fastnat, så faller det bort av sig självt. Kontaka läkare om såret svullnar eller varar. Uppstår det en röd ring kring bitstället ett par veckor efteråt kan du ha drabbats av borrelia, som botas med antibiotika. Andra symptom för borrelia är halvsidig ansiktsförlamning, trötthet, illamående, feber, viktminskning, värk och svullnader i leder eller smärtor i arm, nacke, ben eller rygg.

Symtom för TBE är hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, yrsel, nackstelhet. Det finns vaccin mot mot Tbe men inget botemedel.

Geting- och bistick

Ta bort gadden. Undvik att riva på bettet som kan bli infekterat. Badda med alsolsprit, kylbalsam ACO eller zinkpudervätska. Alternativ är att stryka på hydrokortisonkräm.

Ta alltid kontakt med läkare om mun eller hals blivit stungen. Vid allergi kan allvarliga symtom uppstå. Symptom som svullnad kring mun och ögon, andningssvårigheter, blodtrycksfall, slöhet, yrsel eller medvetslöshet ska omedelbart leda till att läkare kontaktas!

Vid flera stick på barn eller åldring bör läkare kontaktas.

Huskur: Fukta huden och gnid in en magnecyl. Tvätta bort magnecylen när symptomen avklingat.

Giftalger

Undvik särskilt kallsupar i vatten med mycket giftalger. Barn ska inte bada alls i dessa vatten. Vid symptom som illamående och kräkningar ska omedelbart läkare kontaktas.

Låt inte heller hunden bada i vatten med giftalger.

Mygg- och myrbett

Lindra med ett kylande dunst-omslag: fukta en kompress med alsolsprit och placera mot området.

Ömhet lindras av den lokalbedövande salvan xylocain som strykes direkt på bettet. Eventuellt kan också hydrocortisonsalva användas. Klia inte sönder bettet! Det kan ge fula ärr och infektioner.

Nässlor

Badda med kallt vatten, kylbalsam eller zinkpuderlösning. Prova att massera området en liten stund med is för att kyla ner det. Nässelutslag går också att lindra med alsolsprit, kylbalsam, hydrocortison och xylocainsalva.

Förebygg med stövlar och långbyxor i snåriga områden.

Ormbett

Syns som två prickar i en svullnad som efterhand blånar. Kontakta alltid läkare. Särskilt barn och gravida är känsliga och ska alltid uppsöka sjukhus vid bett. Den bitne ska hålla sig stilla – försök inte att suga eller skära ut giftet.

Undvik bett genom att alltid bära rejäla skor, helst stövlar, i högt gräs. Går du sakta känner ormen oftast av vibrationerna i marken och ringlar undan.

Källa: Apoteket, Giftinformationscentralen och Sirka Lytter, sjuksköterska vid Djurös vårdcentral

Bra att ha i det egna husapoteket

Text: Johannes Lundborg