Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress. Har du frågor om psykologi skicka ett mail till:

eller skriv till: Fråga Psykologen, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Lyckopillren ger dåligt samvete

Jag är en kvinna som har lidit av depressioner och panikångest i tio år. Sedan två år tillbaka äter jag Fontex och jag har fått ett nytt liv. Men jag har ständigt dåligt samvete för att jag äter så kallade "lyckopiller". Hur länge kan man äta den typen av medicin?

Sluta att ha dåligt samvete. Just nu behöver du denna medicin för att må bra och det är något att glädja sig år att medicineringen har hjälpt. Det går inte att svara generellt på hur länge man ska äta mediciner. Nu när du mår bra så ska du inte tänka på att sluta. Vänta med det och ta upp det med din läkare så småningom.

Jag vågar inte prata med folk

Jag är en tjej på 22 år och mitt problem är att jag har så svårt att föra en konversation med andra människor. Jag är arbetslös och går mest hemma om dagarna. När jag är nere på stan både hoppas och inte hoppas jag på att träffa någon från skoltiden. Jag gick på en utbildning för ett år sedan. Det blev ett rent helvete. På lektionerna var allt bra, men på rasterna var jag oftast ensam. Detta gör att jag inte är så pigg på att börja någon utbildning eller söka efter jobb.

När man har svårt att konversera tänker man att man måste komma på saker att prata om och man tar på sig ett stort ansvar att vara den som ska föra samtalet framåt. Dessutom tycker man ofta att det man pratar om inte duger. Detta gör att man står och funderar och censurerar sig själv så länge att man blir tyst. Med alla dessa tankar blir det svårt att prata. Tänk i stället på vem du skulle vilja prata med och kom ihåg att vid ett samtal mellan två personer har båda lika stort ansvar för samtalet. Minska kraven på dig själv, gå fram till andra och visa att du är intresserad av samtal så kan det lösa sig.

Min flickvän skär sig själv

Min flickvän har ett stort problem. Hon skär sig i armen. Hon säger att hon gör det för att det känns som att alla hennes problem rinner ut med blodet. Hennes familj vet inget. Ibland har hon sagt till mig att hon hade gett upp för längesen om hon inte hade mig. Om jag skulle göra slut, skulle hon ta livet av sig då? Hon vill inte prata med någon psykolog för att hon säger att det är så pinsamt.

Din flickvän måste få någon att tala med. Du kan inte ta på dig ansvaret att hjälpa henne, hon blir troligen inte bättre och inte klarar ett förhållande av det heller. Tala med henne och beställ en tid på den öppenpsykiatriska mottagningen där ni bor. Följ med henne dit, så visar du hur mycket du bryr dig om henne.