Semesterdepp – drabbas du?

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
Du ska åka med sambon till Grekland…
HÄLSA

Sommar, sol och ledighet.

Alla jublar men du bara drar dig undan.

Då har du kanske drabbats av semesterdepp.

 På semestern öppnar sig enormt många möjligheter, samtidigt som man inte är säker på att man kan fylla tiden med så bra saker som man önskar. Det säger Margit Ekenbark, legitimerad psykolog.

När något blir alltför kravfyllt reagerar vi ibland med total motvilja istället. Och semestern är verkligen årets kravfinal. Vi ska visa upp hur sociala vi är på allehanda grillfester. Vi ska anordna bouleaftnar, vara bruna, pigga och allmänt lyckliga. Och dessutom ska vi bräcka alla vänner genom att åka till den mest underbara, okända lilla paradisön. Någonstans där börjar den. Semesterdeppen. Det tar emot. Du vill inte, kan inte, orkar inte. Semester blir helt enkelt pest.

– Man ska ha flest trevliga kalas, hinna träffa både släkt och vänner som kommer tillresande och man ska umgås med alla människor som man inte träffar på hela vintern. Vi har visserligen ett uppdämt behov av social kontakt efter en lång mörk vinter. Men när det blir för mycket av det goda förvandlas alla nöjen till måsten.

– Man jobbar och jobbar och jobbar och så tänker man att när det är semester då ska jag vila mig. Men sedan har man planerat in en massa då också. Och då kan man ju inte återhämta sig.

Gamla vanor och traditioner kan också ställa till det. Den årliga midsommarfesten med kusinerna blir snarare en charad än en njutning. Och trippen till Grekland känns bara jobbig, men du vill inte göra din sambo besviken.

– Man behöver säga ifrån både åt sig själv och omgivningen. Det är så lätt att fastna i en massa förväntningar och bara addera fler och fler evenemang. Då måste man fråga sig om man verkligen vill det här.

För att undvika en situation där du ligger på dyra playan i Nice och bara känner dig tom krävs planering och kommunikation.

– Det viktigaste är att man pratar om sina behov och inte låter dem ligga och pyra. Då blir det bara halvmesyrer och ingen blir nöjd. Visserligen kan man inte skala bort alla besök hos släktingar och vänner, men något kanske kan strykas.

Det är inte heller säkert att omgivningen blir glad av höga ambitioner. Att samla alla mostrar och sysslingar på stora balunser är kanske något som ingen gillar, egentligen.

Var inte rädd för att dela upp semestern om du har en partner. Åk iväg var för sig om ni inte kan komma överens. Men se till att få annan gemensam tid istället.

Och låt inte förväntningarna styra. Att ta en folköl i hängmattan kan vara mycket härligare än en Cosmopolitan på innekrogen.

Har du haft semsterdepp?

5 tecken på depp

Bota dig så här:

Malin Norman

ARTIKELN HANDLAR OM