Vårda kärleken på semestern

HÄLSA

Ni hade drömt om en romantisk semester tillsammans. Men när den väl kom till skott blev ingenting som ni tänkt er.

Undvik semesterfällorna i sommar och låt ledigheten föra dig och din partner närmare.

Hälsa lär er hur.

Foto: Andreas Lundberg
Ökad närhet. Semestern är ett utmärkt tillfälle till ökad intimitet och närhet. Men då gäller det att kunna hantera de konflikter som dyker upp. Foto: greatshots

Han vill se på film, själv trånar du efter en romantisk middag på verandan. När du vill ha älskog har han ingen lust. Och så regnar det. Att semestra tillsammans är inte det lättaste. Men ha förtröstan. Konflikterna behöver inte vara av ondo. Det som inte tar död på relationen kan göra den starkare, säger familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff.

– Semestern är ett bra tillfälle att fördjupa förhållandet och komma varandra närmare, säger hon.

– Då kan man inte ta skydd av vardagens rutiner utan tvingas att konfrontera varandra. På så sätt kan man rensa luften.

Sopa problem under mattan

Att semesterveckorna bäddar för konflikter beror ofta på att paret sopat sina problem under mattan. Det kan handla om smärre meningskiljaktigheter, som gnabb om städningen, eller större konflikthärdar, som att paret har olika uppfattningar om barnens uppfostran eller hur fritiden ska spenderas. Det är när man umgås 24 timmar om dygnet som sprickorna gör sig påminda.

– Det underlättar att avsätta några dagar i början av semestern till att bara varva ner. Då blir det lättare att bearbeta konflikterna på ett konstruktivt sätt, säger Anne-Marie Furhoff.

– Reser man genast bort blir det ytterligare ett stressmoment som kan förstöra harmonin.

När båda har kommit i balans rekommenderar Anne-Marie Furhoff att paret ser till att göra saker tillsammans. Här gäller det dock att visa hänsyn och ibland kanske engagera sig i aktiviteter som man normalt inte är intresserad av.

– Det viktigaste är att paret kan prata öppet om sina behov och att båda är beredda att gå varandra till mötes, säger Anne-Marie Furhoff.

Så undviker du de största semesterfällorna

Sara Milstead