Fick åtta stick i huvudet – tea tree blev räddningen

HÄLSA

Börje Arvidsson, 77, skulle röja upp i trädgården när han överfölls av jordgetingar.

Tack vare tea tree-olja gick svullnaden ner på några timmar.

Tea tree-olja är det enda naturläkemedel som godkänts av läkemedelsverket för behandling av insektsbett.

Börje Arvidsson

En försommardag för två år sen röjde Börje Arvidsson upp efter ett träd som blåst ner i hans trädgård i skånska Magnarp. Plötsligt råkade han trampa i ett bo med jordgetingar, kända för sin stora aggressivitet.

”Jag var helt uppsvullen”

Totalt fick Börje åtta stick i huvudet, flera runt ögonen. Svedan och värken lade sig så småningom, men sticken svullnade upp så att han knappt kunde se. Trots detta kunde han åka till Stockholm dagen därpå, för ett bröllop, något han kvällen innan inte trodde skulle gå.

– Jag var grön, gul och blå i ansiktet och helt uppsvullen, säger han.

Börjes svärdotter ryckte in med tea tree-olja. På morgonen hade svullnaderna gått ner nästan helt och Börje kom iväg på bröllopet.

Två varianter godkända

I Sverige har två produkter med tea tree-olja godkänts för vård av okomplicerade insektsbett: First day plantation tea tree olja och Australian body care tea tree oil. Den senares effekt på insektsbett testades framgångsrikt av läkaren Mohammed Abdullah, sommartid verksam på vårdcentralerna i Lönsboda och Osby, i en studie för ett par år sen.

I studien deltog 60 personer varav 26 barn, som var friska utöver lindriga åkommor såsom insektsbett. Av de som tog oljan på bett från mygg eller getingar uppgav 70 procent att de var mycket nöjda med resultatet.

Abdullah understryker dock att vissa kan få allergiska besvär av tea tree- oljan. Är man ovan vi oljan bör man därför prova sig fram och använda små mängder i början.

Johannes Lundborg