SLOPAR GLASSEN Vattenmelon i stället för gräddglass. – På sommaren kan det bli sju frukter på en dag, säger Maria Rubio Tommasin, 29, som ändrade matvanorna och gick ner 23 kilo.
HÄLSA

Det var två månader kvar till bröllopet - och Maria fick inte upp blixtlåset på brudklänningen.

Då fick hon nog.

Maria Rubio Tommasin, 29, lyckades till slut gå ner 23 kilo.

Massor av frukt och grönt - och vanlig fettsnål mat - har gett Maria Rubio Tommasin, 29, nya möjligheter.

- Det är inte bara kroppen som blivit lättare. Jag tror att hjärnan blivit det också. Jag har ork och energi att göra så mycket nya saker. Nu läser jag på högskolan och ska bli förskollärare om ett år. Förut satt jag bara i soffan och ville sova.

Vägde 100 kilo

Kilona smög sig på när Maria väntade sin son. Under graviditeten vägde hon 100 kilo - nästan dubbelt så mycket som idag. Och övervikten hängde sig kvar. Ändå kunde det gå flera dagar utan att Maria åt sig mätt på riktig mat. Ibland blev det bara glass till frukost, lunch och middag - framför tv:n i lägenheten i Strängnäs.

Till slut blev hon desperat och provade det ena bantningsknepet efter det andra, gick ner några kilo men återföll snart i sina ovanor igen.

- När det var som värst tränade jag sex gånger i veckan och vågade knappt äta ett äpple eftersom jag trodde att det gjorde mig tjock. Jag visste inte vad kroppen behövde.

När Marias sambo friade fick hon ytterligare en anledning att snåla på kalorierna. Förväntansfull inför den stora händelsen köpte Maria sin drömklänning flera månader före det utsatta datumet i juli 1997. Men när bröllopet närmade sig började klänningen strama.

Åt kontrollerat

Till slut fick hon inte upp blixtlåset. Maria vände sig till Viktväktarna, gick ner fyra kilo och klänningen satt bra igen. Sedan kom bröllopsresan emellan och Maria började äta okontrollerat.

- På mindre än ett år hade jag gått upp nästan 23 kilo. Då insåg jag att jag inte mådde bra, jag var tvungen att göra något.

När Maria skrev in sig på nytt i september 1998 stannade viktväktarnas våg på 77 kilo.

Lärde sig äta rätt

- De första tre veckorna såg jag inget resultat, men som tur var fick jag stort stöd av min konsulent. Annars hade jag kanske hoppat av igen. Det tog tio månader att gå ner 23 kilo.

Maria Rubio Tommasin har slutat att banta. Hon håller vikten ändå.

- Jag lärde mig inte bara att äta frukt och grönt utan att äta rätt.

Så få kalorier finns i frukterna:

Så många kalorier döljer fettfällorna:

Hanna Wallerman

ARTIKELN HANDLAR OM