Frukt- banta i sommar

Ät lätt och bli lättare

HÄLSA

Det skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar - och hjälper dig att gå ner i vikt.

Ändå är svenskar dåliga på att få i sig tillräckliga mängder frukt och grönt.

- Framförallt pojkar, säger Wulf Becker på Livsmedelsverket.

Foto: Sven-Olof Englund
Maria Rubio Tommasin, 29, gick ner 23 kilo genom att fruktbanta.

Sveriges sämsta fruktätare är unga män mellan 17 och 24 år. Bäst är kvinnor över 65, och de manliga pensionärerna kommer inte långt efter i Livsmedelsverkets kostvaneundersökning Riksmaten.

Men inte ens Sveriges äldsta når i allmänhet upp till det halvt kilo frukt och grönsaker om dagen som Livsmedelsverket rekommenderar, för hälsans skull.

De blir smalare

- Flera studier visar att ökad konsumtion minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar och vissa cancerformer, framförallt tarmcancer, säger Wulf Becker, nutritionist på Livsmedelsverket.

Lägg till att grönsaksälskare lever smalare.

- En kost som innehåller mycket frukt och grönsaker är lite magrare. Bara genom att byta ut bullen på eftermiddagen mot en frukt har man förbättrat kosten avsevärt, säger Wulf Becker.

Bantningsexperterna är sedan länge överens om saken. Viktväktarna rekommenderar sina medlemmar att äta minst två frukter om dagen, gärna fler.

- Jag tror att många äter för lite frukt och grönsaker innan de kommer till oss, säger viktväktarkonsulenten Anette Celander.

Fett mot fibrer

Bantningsprofessor Stephan Rössner sammanfattar sin kunskap i ett huvudbudskap - byt fett mot fibrer.

- Det är så självklart. Det här har vi sagt i hundra år, säger han.

Varför äter vi då för lite grönt?

- Egentligen är det inget svårt, säger Wulf Becker.

- Allt som krävs är att äta ett par, tre frukter om dagen och grönsaker till huvudmåltiderna frukost, lunch och middag. Det gäller bara att det ska bli en vana, säger han.

Efter Sydeuropa

Det går åtminstone åt rätt håll. Fruktkonsumtionen ökar stadigt och har gjort så ända sedan andra världskriget, i takt med att fler frukter kunnat importeras.

- Om man ser det i ett längre perspektiv har vi fått en rejäl ökning, men det tar sin tid och de senaste åren har det inte hänt så mycket. Vi ligger fortfarande en bra bit efter Sydeuropa, säger Wulf Becker.

Experternas tips som hjälper dig att gå ner i vikt med frukt och grönt

Hanna Wallerman