– Fästingar är faktiskt mycket trevliga djur!

HÄLSA

Rolf Gustafson är infektionsläkare och expert på fästingar. Han chattade i dag klockan 11.00 om fästingar och fästingsjukdomar. Här kan du läsa sammandraget.

Foto: Andreas Lundberg
Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Rolf Gustafson säger: test

Moderator säger: Rolf är med oss, så då kör vi igång!

Ann säger: Är borelia dödligt ? Hur visar sig borelia ?

Rolf Gustafson säger: Cirka 10 % får en spridning till nervsystemet. Nästan alla blir bra efter antibiotikabehandling. Några dödsfall orskade av borrelia känner vi ej till i Sverige.

bingo säger: Hur tar man bort fästingar?

Rolf Gustafson säger: De allra flesta som drabbas av borrelia får ett utslag 1-4 veckor efter fästingbettet som ökar i storlek...

helena säger: vad händer om man av misstag sväljer en fästing? Kan den suga sig fst i mag och tarm kanalen?

Rolf Gustafson säger: Nej, fästingen dör.

Ann säger: Hur långt efter kan man få symptomen ?

Rolf Gustafson säger: Det vanligaste hudutslaget kommer efter 1-4 veckor. Symptom från nervsystem eller leder efter 1-3 månader. En mindre vanlig hudmanifestation kan komma efter flera månader eller t o m år efter fästingbett.

helena säger: Hur är det ,en del säger att man skall vrida när man tar bort fästingen andra inte?

Rolf Gustafson säger: Man skall ta fästingen så nära huden som möjligt och försiktigt dra rakt ut. Det viktiga är att inte klämma på fästingens bakdel där bl a borrelia-bakterierna finns.

Björne säger: Är inte alla överdrivet rädda för fästingar, är derkligen dagens hysteri försvarbar?

Rolf Gustafson säger: Dessvärre är nog många personer överdrivet rädda. Man skall absolut inte avstå från att vara ute i skog och mark. Man kan dock själva göra mycket för att undvika att bli sjuk. Bor man i ett område där det finns TBE kan man vaccinera sig...

Rolf Gustafson säger: Vad gäller borrelia så tar det 1-2 dygn efter det fästingen bitit sig fast till dess borreliabakterierna överförs. Kan man hitta och ta bort fästingen innan dess har man gjort mycket för att skydda sig. Borrelia går ju också att behandla.

jonas säger: Hur mycket kostar det att vaccinera sig mot TBE och hur snabbt efter första sprutan är man säker??

Rolf Gustafson säger: Priset varierar från cirka 220-350 kr per spruta. Ring runt till olika mottagningar och jämför priserna - det kan löna sig...

Petter säger: Visar sig TBE på samma sätt som Borreila?

Rolf Gustafson säger: TBE ger hjärninflammation med ett akut insjuknande med uttalade symptom. Borrelia med spridning till nervsystemet kommer oftast gradvis med huvudvärk, illamående, feber och sjukdomskänsla, d v s i allmänhet inte så akut plötsligt insättande som TBE.

Pontus säger: Jag blev sjuk av fästingvaccinet. (spruta 1) Var vaccinet dåligt avdödat?

Rolf Gustafson säger: Vaccinet kan i bland ge upphov till allmän sjukdomskänsla, lite ont i kroppen och ev feber. Detta är ett uttryck för att Ditt immunförsvar jobbar för högtryck för att bilda skyddande antikroppar.

kaka säger: Hur många fästingar bär på TBE/Borrelia?

Rolf Gustafson säger: Cirka 20% av alla fästingar bär borrelia. I de områden där TBE finns har cirka 1% av fästingarna TBE-virus.

m säger: Jag fick ett fästingbett för ca en månad sen, nu har det blivit en lite bula, ungefär som ett myggbett, men området runt omkring är inte rött... Är det något man bör kolla upp?

Rolf Gustafson säger: Sannolikt har en bit av fästingens mundelar blivit kvar i huden och givit upphov till "en främmande kroppsreaktion". Om det inte besvärar Dig så brukar det så småningom försvinna annars kan Du få hjälp via Din vårdcentral att ta bort den.

nina säger: hur länge kan en fästing sitta kvar, utan att jag upptäcker den ? Trillar den bort av sig själv när den har sugit klart ?

Rolf Gustafson säger: För fästingen sitta i fred suger den blod under 4-7 dagar innan den släpper taget och faller till marken. För att undgå upptäckt sprutar fästingen in ett lokalbedövningsmedel. Smart va ?

saz säger: Jag har i många år vistats på öarna i Mälaren, och troligen fått många fästingbett. Dock har jag aldrig blivit dålig. Kan man ha en naturlig motståndskraft mot borrelia/TBE?

Rolf Gustafson säger: Dessvärre har Du inget skydd (immunitet) mot borrelia. Denna sjukdom kan man i princip få om hur många gånger som helst. Vad gäller TBE finns enstaka personer som fått TBE med mycket lindriga symptom och efter detta fått ett livslångt skydd...

Rolf Gustafson säger: Detta kan man dock inte lite på med mindre än man tagit ett blodprov och sett om man har skyddande antikroppar eller ej. TBE är en otäck och allvarlig sjukdom så chansa inte !!!

annika säger: Kan min 5 årig ta spruta 2 mot TBE nu när han har Borrelia och går på pennicilin? Det är hög tid att ta den nu

Rolf Gustafson säger: Om man har en pågående infektion, som t ex borrelia, brukar man vilja vänta några dagar för att få en så bra effekt som möjligt att vaccinet. Då kroppen är upptagen med den första infektionen kanske man inte alltid svarar så bra på vaccinet.

ulrika säger: jag är vaccinerad mot tbe, och det ska man ju fylla på vart tredje år. är det viktigt att man gör det?

Rolf Gustafson säger: Om Du vill behålla Ditt skydd är det mycket viktigt.

Tosseman säger: Är det på något sätt avgörande var man får bettet?

Rolf Gustafson säger: Det har visat sig, åtminstone hos barn, att risken ökar för att få symptom från nervsystemet av borrelia om man blir biten i huvudet.

kaka säger: Var på kroppen trivs fästingar bäst, var ska man titta?

Rolf Gustafson säger: Fästinger gillar områden med tunn hud. Titta noga i knäveck, ljumskar armhålor, i hårbotten och bakom öroren.

Björne säger: Är vissa personer "populärare" hos fästingar, dvs får vissa fler fästingar än andra?

Rolf Gustafson säger: Jäpp, sannolikt är dofter och värmeutstrålning viktiga faktorer.

olp säger: Är fästingar verkligen bra för någotning, kan man inte bara utrota alla?!

Rolf Gustafson säger: Fästingarna har nog ingen uppenbar funktion i naturen. Vissa steklar och fåglar kan inte en fästing nu och då. Dock är det mycket svårt att försöka utrota dom. Många har försökt - alla har misslyckats.

Val säger: Finns det någon beredskap i Svrige för en epedemi?

Rolf Gustafson säger: Det finns nog inte skäl att tro att via plötsligt får en epidemi. Dock tror via att en klimatförändring p g a växthuseffekten kommer att innebära flera fästingar i Sverige !

Rolf Gustafson säger: Jag ber att få önska alla en riktigt skön sommar. Kom ihåg att fästingar faktiskt är mycket trevliga djur. Dock utnyttjar vissa bakterier och virus fästingen som injektionsspruta- men det är ju inte fästingens fel.