Orsaken kan vara fysisk

HÄLSA

Är du kvinna och har problem med sexlivet?

Tro inte att ”det bara sitter i skallen”.

Foto: Per Björn
fysiska besvär. Kvinnors sexproblem avfärdas ofta som emotionella trots att det ofta ligger fysiska orsaker bakom.

– Det är det vanligaste missförståndet. I själva verket har många kvinnor en sexuell dysfunktion som går att bota, säger Laura Berman, sexterapeuten bakom boken ”For women only”.

Läkemedelsindustrin satsar miljarder på potenspiller för män. Och i tidningarna skrivs spaltkilometer om manlig impotens och hur den kan botas.

Men om kvinnors sexproblem är det relativt tyst. Trots att de är minst lika vanliga som manlig impotens.

Nästan hälften är drabbade

I USA lider 43 procent av den kvinnliga befolkningen av någon typ av sexuell dysfunktion. Samma siffra för män är bara 31 procent. Det visar en undersökning som publicerades i Journal of the american medical association för två år sedan.

– Trots det handlar nästan all forskning om mäns sexuella problem, skriver urologen och kirurgen Jennifer Berman, som tillsammans med sin syster, sexterapeuten Laura Berman, givit ut boken ”For women only”.

– Kvinnors problem har ofta avskrivits. De kallas emotionella och relationella, eller påstås ha med trötthet efter barnafödande att göra. I själva verket har kvinnors problem många andra förklaringar. Det är information om allt detta som vi vill ge alla kvinnor.

Laura och Jennifer Berman forskar i ämnet kvinnor och sex. Nu har de författat en handbok som kan hjälpa kvinnor förstå sin egen sexuella respons.

Kombination av orsaker

Sexuell dysfunktion kan uppstå i vilken ålder som helst, och ofta är problemen som kommer en kombination av flera orsaker.

– Probleme kan bero på mycket – till exempel vårt allmänna hälsotillstånd, nerv- och artärskador efter kirurgi i magtrakten, klimakteriet, relationsproblem och mediciner.

Källa:

”For Women Only”, Laura och Jennifer Berman.

Fyra sexdödare (och hur du behandlar dem)

Visste du att högt blodtryck kan leda till minskad lust? Eller att rökning kan förstöra ditt sexliv?

Här är fyra vanliga orsaker till sexproblem och råd om hur du kommer till rätta med dem.

4 skäl till att lusten är borta

Charlotte von Proschwitz