Därför träffar kvinnor flera män

HÄLSA

Jodå, kvinnor kan också. Ungefär tre av tio har någon gång varit otrogna.

Men sällan av ren äventyrslust.

- Kvinnlig otrohet handlar ofta om försummelse, säger Hälsas sexolog Malena Ivarsson.

Hälsa har tagit reda på varför hon vänsterprasslar.

Sofia, 28, från Borlänge var missnöjd med sitt sexliv. När hon inte fick respons från sin man John var hon otrogen mot honom i fyra dygn.

Foto: Andreas Lundberg
För lite ömhet och närhet kan vara en orsak till att kvinnor har flera män.

Han fångar tillfället i flykten, hon saknar någonting i relationen. Medan Han jagar sexobjekt söker Hon intimitet, variation och bekräftelse. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta skillnaderna mellan manlig och kvinnlig otrohet.

- Den vanligaste orsaken till att kvinnor vänstrar är att hon inte blir sedd av sin partner. Hon lider av emotionell tomhet samtidigt som hon är beroende av sin man, säger Malena Ivarsson.

- Men kvinnor i dagens samhälle har också oerhörda krav på sig. Otroheten kan vara ett sätt att fly undan och sätta guldkant på tillvaron.

Malena Ivarsson tror att mäns fokusering på jobb och arbete kan vara en förklaring till kvinnors otrohet. Medan mannen lägger ner energi och kraft på jobbet betraktar kvinnan förhållandet som sin största tillgång. När han slutar att intressera sig för relationen känner hon sig försummad.

Ofta är det ömhet och kommunikation som saknas. Paret har kanske sex, men det finns inget djup i förhållandet. Det kan också förhålla sig på motsatt vis, att närheten existerar, men att samlivet har blivit monotont och tråkigt.

Tröttnat på in-och-ut-sex

- Hon har kanske tröttnat på det vanliga in-och-ut-sexet, samtidigt som han är lite okänslig och inte lyssnar på vad hon säger, säger Maj-Briht Bergström-Walan vid Svenska sexualforskningsinstitutet i Stockholm.

Hon anser att kvinnor ofta är otrogna rent mentalt, vilket är ovanligt hos män.

- En kvinna kan exempelvis gå på konsert med arbetskollegan i stället för med sin man, och de skrattar och har roligt. Efter en tid växer förälskelsen fram, men den behöver inte alltid leda till samlag. Hon är emotionellt otrogen.

Varför väljer kvinnan otrohet istället för att bryta relationen?

- Skilsmässa är ett för stort steg att ta, eftersom man har bundit sig rent praktiskt till sin partner. Hon har bara tröttnat på honom som älskare, säger Maj-Briht Bergström-Walan.

- De har kanske hållit ihop i 15 - 20 år, men samtidigt som samlivet har dött har banden emellan dem också blivit starkare. Därför väljer hon att stanna i förhållandet.

Råd till honom:

”Han tog mig inte på allvar”

Ömhetsbrist är en anledning till att kvinnor är otrogna

Sara Milstead