– Det enda som krävs är viljan att prata

HÄLSA

Hon jobbar hela dagarna med att hjälpa andra. Nu behövde hon själv hjälp.

För socionom och diakon Erica Emanuelsson blev självhjälpsgruppen en livlina.

Foto: JOHAN KRÜGER
Självhjälpsgruppen gav Erica Emanuelsson kraft att gå vidare i livet efter separationen från sambon.

Socionomen Erica Emanuelsson möter dagligen människor i krissituationer. När hon och sambon separerade ändrades livet. Nu var det hon, som i vanliga fall ger hjälp, som i stället behövde den.

Att söka sig till en självhjälpsgrupp kändes naturligt i och med att hon själv inom Stockholms stadsmission drev igångsättandet av nya grupper.

Redan vid första mötet med gruppen kände Erica att hon hamnat rätt.

– Det var en sån lättnad att höra de andras berättelser och se mig själv i dem. Plötsligt insåg jag att jag inte var ensam, det är fler som tänker och känner som jag, säger Erica.

En av fördelarna med självhjälpsgruppen tycker Erica är att man får sörja klart. Det är ingen som uppmanar en att rycka upp sig eller gå vidare.

– Sånt får man ändå höra av folk runt omkring sig. I gruppen blir ingen rädd av att man gråter eller känner sig hopplös, säger Erica.

I dag har Erica kommit ur den akuta krisen och kan blicka framåt på ett helt annat sätt. Mycket tack vare gruppen och de andra medlemmarna.

– Jag önskar verkligen att fler kunde upptäcka det här med självhjälpsgrupper. Det är väldigt enkelt. Allt som krävs är viljan att prata med andra människor om saker som engagerar. Det finns oändliga möjligheter om man bara vågar, säger Erica.

ARTIKELN HANDLAR OM