Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected]

aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad ska jag göra åt min acne?

Jag är 36 år och diabetiker. Jag har haft akne på ryggen i flera år. Vet du någon bra medicin?

Vilken behandling man väljer beror på vilken svårighetsgrad acnen har. Vid ytlig (lindrig) acne rekommenderas i första hand receptfri kräm eller gel, Basiron, Brevoxyl, eller Stioxyl (alla tre innehåller samma verksamma ämne). Om dessa läkemedel inte hjälper kan man behandla med starkare kräm, gel eller lösning, preparaten i denna kategori är receptbelagda. Vid svår akne brukar man kombinera något av ovanstående med antibiotikatabletter under lång tid, minst tre månader.

Varför får man hemorrojder?

Jag undrar vad hemorrojder är för något, hur man får det, vilka symptomen är och hur man botar det.

Hemorrojder är förenklat åderbråck i ändtarmen. Det är vener i ändtarmens slemhinna som utvidgas. Orsaken till hemorrojder är okänd men förstoppningsbesvär har nämnts som en förklaring.

Det finns inre och yttre hemorrojder. De inre hemorrojderna ligger under slemhinnan i ändtarmens nedre del och kan bukta ut genom ändtarmsöppningen vid tarmtömning. Klåda, flytning eller blödning är annars vanliga symtom.

De yttre hemorrojderna finns i eller utanför ändtarmsöppningen, under slemhinnan eller huden. Det vanligaste symtomet är blödning.

Hemorrojder behandlas på olika sätt beroende på svårighetsgraden. I en del fall räcker en hudskyddskräm om flytningar är ett bekymmer.

Om man har stora besvär finns tre behandlingsalternativ; injektionsbehandling, gummibandsligatur och operation. Vid injektionsbehandling injiceras ett ämne som gör att hemorrojden ”skrumpnar”. Vid gummibandsligatur sätter man ett gummiband runt basen på hemorrojden, så att blodtillförseln stryps och hemorrojden lossnar.

Är det farligt att pierca sig?

Jag här orolig för en kompis som tänkt pierca sig i tungan. Vilka är riskerna?

När det gäller piercing finns alltid en risk för infektioner i såret på grund av orena instrument och bristfällig hygien, men även överföring av smitta som till exempel HIV och olika gulsots-virus. En annan risk med piercing är utveckling av allergier, främst då nickelallergi.

Vid piercing av tungan finns risk för blödning, skador på tandkött och tänder, störningar av tal, svårigheter att tugga, nervskador med risk för smak- och känselstörning.

Att skölja munnen med Corsodyl minskar risken för infektioner i såret.