ABC för magen

1 av 3 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
HÄLSA

Ont i magen? Gaser? Förstoppning? Diarré? Illamående?

Den människa finns inte som aldrig har problem med magen. För det mesta är eländet inte värre än att vi står ut, men var fjärde har så allvarliga besvär att livskvaliteten är nedsatt.

Hälsa har hjälpen för dig med magbesvär. Om du har allvarliga besvär, mycket ont eller får feber måste du förstås också söka läkare.

Appendicit/ blindtarmsinflammation

Smärtan är nertill till höger. Illamående och kräkningar är vanligt. Blindtarmens lilla bihang är inflammerat och opereras bort.

Bukspottkörtel-

inflammation

Smärtan sitter upptill till vänster och strålar ibland ut i ryggen. Många mår illa och kräks.

Inflammationen beror oftast på alkoholmissbruk eller gallsten.

Smärtlindrande medel, som morfin, ges mot den svåra smärtan.

Cancer

Tumörer i magtrakten gör sällan ont, men de kan ge smärtor om de trycker på nervtrådar.

Dyspepsi och colon irritabile

Dyspepsi och colon irritabile är vanligast. Dyspepsi kallas ofta felaktigt för magkatarr och ger besvär från övre delen av magen. Colon irritabile, som också kallas IBS (Irritable Bowel Syndrom) ger symptom från tarmen. Ofta går det inte att hitta någon särskild orsak till besvären. Eftersom de är ofarliga – om än obehagliga – och påverkar magens och tarmarnas rörelsefunktion brukar doktorn kalla dem för funktionella besvär.

– Vid colon irritabile kan smärtan sitter nästan var som helst i magen, men vanligen sitter den nertill till vänster, säger magdocenten Lars Blomquist vid Karolinska sjukhuset.

Tjocktarmen, colon på latin, ligger som ett upp och nedvänt U i buken. Att det är vanligast att ha ont åt vänster beror på att det är där tarmfickorna sitter. En undersökning visar att 13 procent av kvinnorna och 9 procent av männen har en sådan här rörelsestörning i tarmen.

– Ät gärna mycket fibrer men undvik gasbildande grönsaker som ärter, bönor, lök och kål. Bulkmedel kan ersätta grönsakernas fiberinnehåll.

Dyspepsi skulle kunna kallas colon irritabile i magsäcken. Var fjärde uppger att de har dyspepsi minst en gång i kvartalet. Det gör ont i övre delen av magen och smärtan kan lätt förväxlas med magsår.

Medel som Link, Rennie och Novalucol kan lindra dyspepsin.

– Att byta liv är ibland det som ger bäst hjälp mot funktionella besvär, säger Lars Blomquist.

– Det viktigaste tycks vara att trivas med sitt liv.

Gallsten

Smärtan sitter upptill till höger i magen, strax under revbensbågen. Illamående och kräkning är vanligt. Ibland strålar smärtan ut mot ryggen.

Värken beror på att stenar fastnar i gallblåsan eller gallgångarna. Fet, stekt mat och rå frukt kan utlösa besvären. Hälften av alla äldre kvinnor har gallsten, men långt ifrån alla får gallstensanfall.

Värktabletter av inflammationsdämpande typ lindrar. Om besvären återkommer behövs ofta operation då gallblåsan tas bort. Fyra av fem opereras genom titthål.

Hjärtinfarkt

Infarkter i hjärtats bakre vägg kan kännas som magsmärtor.

Infektion

En bakterieinfektion med t ex campylobacter eller yersinia kan göra väldigt ont i hela magen. Men infektionen märks i första hand på att man får diarré.

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom drabbar ungefär en av hundra.

Crohns sjukdom kommer smygande, men kan ibland ge akuta smärtor.

De flesta blir sjuka i 20-årsåldern. Sjukdomarna kan för det mesta hållas under kontroll med läkemedel och operation.

Laktosintolerans

Ger knipsmärtor, diarré och gasbildning.

Besvären försvinner när den vanliga mjölken tas bort ur kosten. Använd i stället mjölk med lågt laktosinnehåll. Det går ofta bra att fortsätta med yoghurt.

Läkemedel

Många läkemedel kan ge magvärk, ofta knipsmärtor. Om du plötsligt får ont i magen kan det alltså bero på att du fått någon ny medicin. Värktabletter, järntabletter och betablockerare mot högt blodtryck är vanliga orsaker till magont.

Magsår

Magsår ger smärtor i övre delen av magen.

Sjukdomen är inte så vanlig längre. Upptäckten av Helicobacter pylori har revolutionerat behandlingen. Numera slås magsårsbakterien ut med antibiotika samtidigt som mediciner som Losec och Lanzo sänker mängden saltsyra i magsäcken.

Denna effektiva kombinationsbehandling minskar risken för att magsåret ska komma tillbaka.

Mensvärk

Ger smärtor i nedre delen av magen som strålar ut i ryggen. Illamående, svimningskänsla och kallsvett är vanligt.

Varannan tonårsflicka har mensvärk, men få har så ont att de måste vara hemma. Om inte receptfria värktabletter räcker kan doktorn skriva ut starkare medicin. P-piller kan lindra besvären.

Om värken kommer efter många år fria från menssmärtor kan den till exempel bero på myom (muskelknutor) eller den inflammatoriska sjukdomen endometrios.

Njursten

Det gör ont antingen åt höger eller åt vänster beroende på i vilken njure stenarna sitter. Smärtan strålar ut i ryggen. Den startar väldigt akut, som att trycka på en knapp, och brukar betraktas som den värsta smärta en man kan ha (de föder ju som bekant inte barn). Fler män än kvinnor drabbas. Njurstenar stöts sönder med ultraljud eller tas ut vid en titthålsoperation.

Tarmvred

Smärtan känns i hela nedre delen av magen.

Det som kallas tarmvred är hos vuxna för det mesta stopp i tarmen. Stoppet kan bero på att tarmen gör en extra skarp sväng eller på att något, till exempel en tumör, sitter i vägen. Hos barn kan tarmvred innebära just det namnet säger: att tarmen vrider sig om sig själv.

Utomkvedshavandeskap

Ger outhärdliga smärtor i nedre delen av magen. Om ett foster börjar växa i äggledaren i stället för i livmodern kan äggledaren brista. Operation krävs. Äggledaren fungerar inte efteråt.

Låt bli pillren

och undvik diarré så här

Eva Tiwe

ARTIKELN HANDLAR OM