Vi går i Indiana Jones fotspår

Hälsas Petra besökte Petra - Jordaniens magiska klippstad

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
Petra i petra. Hälsas reporter hittade sin namne i Jordanien. Här på väg till skattkammaren Al-Khazneh genom den tre kilometer långa hemliga ingången genom ravinen.
HÄLSA

Långsamt vandrar vi genom Petras hemliga ingång - en tre kilometer lång ravin, omgiven av höga bergsväggar i flera olika rosa nyanser.

Jag följer i Indiana Jones fotspår i jakten efter den heliga graalen, rakt in i skattkammaren Al-Kahzneh.

Vi är mitt ute i den jordanska öknen. Höga berg och branta stup varvas med små mjuka kullar i ett landskap som är hisnande vackert.

Framför oss ligger den magiska klippstaden Petra, som karvades ut direkt ur de rosenröda sandstensklipporna någon gång kring 200-talet före Kristus. Staden var centrum i nabatéernas kungadöme och en betydande handelsstad, varifrån man kontrollerade handelsvägarna från Kina, Indien och södra Arabien till Grekland, Rom, Egypten och Syrien.

Den tidens Petra var en storstad med 30 000 invånare. Efter romarna och byzanterna satte till slut en jordbävning punkt för storhetstiden och Petra glömdes bort av alla utom beduinerna.

I nästan tusen år, fram till 1812, låg Petra orört, när en schweizisk arkeolog övertalade beduinerna att få tillträde till platsen som då fått magiska egenskaper.

I dag är Petra, två timmar från den israeliska turiststaden Eilat, ett av mellanösterns populäraste utflyktsmål.

Men där vi står syns ingenting av de magnifika byggnadsverken som gömmer sig bortom ravinens vindlande gångar.

Till häst in i ravinen

Jag slänger mig upp på hästryggen och galopperar ner i ravinen som leder in till klippstaden Petra.

Eller rättare sagt: jag smyger försiktigt fram till den gigantiska hingsten och väljer att gå de tre kilometerna fram till Petra, eftersom chansen att komma helskinnad fram verkar större då. Några äldre damer väljer att åka häst och vagn.

Plötsligt får den råa klippväggen form och mjukhet och avslöjar Petras största skönhet: Al-Kahzneh.

Över 800 individuella monument

Det var här, i skattkammaren, som Indiana Jones letade efter den heliga graalen i filmen "Indiana Jones och det sista korståget".

Högst uppe på toppen av Al-Kahzneh finns faktiskt en hemlig graal i form av en gigantisk stenkruka som man i århundraden har misstänkt gömmer på en fantastisk skatt. Runt omkring krukan syns skotthål efter försök att skjuta ner krukan. Utan att lyckas.

Kanske bor det en hemlig ande i krukan som försöker hindra oss från att veta exakt allt om den rosa klippstaden. Den sista hemligheten, gömd av nabatéerna för över tvåtusen år sedan.

Namnet betyder också "skatten" och Al-Kahzneh tros ha varit en blandning av skattkammare, tempel och kungagrav.

Men Petra är så mycket mer än bara Al-Kahzneh. Här finns över 800 individuella monument: tempel, en romersk teater, gravkammare, vattenreservoarer, bad, kultplatser, marknader med mera.

Största delen fortfarande begravd

- Ska man utforska hela Petra tar det ungefär 10 dagar, säger vår jordanske guide Moawia, som på en enda dag ska visa oss de största sevärdheterna i Petra. Nabatéerna var ett arabiskt folkslag som kom från Jemen på 300-talet f Kr. De karvade ut bostäder, tempel, gravar och palats ur bergskedjan. Troligen är stora delar av staden fortfarande begravd, eftersom området har skakats om av flera jordbävningar.

Klostret Ad Deir erbjuder en fantastisk utsikt över de omgivande klipporna och slätten, the High Place of Sacrifice är en kult- och offerplats från den bibliska perioden och processionsvägen kantas av monument, obelisker, gravar, tempel och fontäner.

- Kamel, kamel? Vill ni rida på en kamel? Köpa smycken? Souvenirer?

Jodå, turismen har nått ända fram till Petra, men det gör ingenting.

Det går ändå att lägga örat mot klipporna och lyssna till Petras hjärta som fortfarande slår. Eller se klipporna skifta färg från djupaste rödrosa till mörkaste blått i takt med att solen går ner över nabatéernas sagolika tempel.

Det måste vara den skatten Al-Kahzneh försökte gömma. Petra Holm

Så hittar du Petra

Lawrence of Arabia