Håll formen: plocka svamp

Först torrt och sedan ösregn. Kan det växa några svampar då? Ja, säger svampexperten Klas Jaederfeldt. Leta i blandskog, där finns de. Bäst av allt: när du letar får du motionen på köpet.

1 av 6 | Foto: per björn
svampdags. Nu är det hög tid att ge sig ut på kantarelljakt. Packa matsäcken och ta med hela familjen. Och glöm inte att ta med kompassen.
HÄLSA

Eric Danell, docent vid SLU i Uppsala, blev för några år sedan först i världen med att lyckas odla fram kantareller.

Fyra steg för att odla egna kantareller:

Här kommer råd om hur du lär känna 100 ätliga svamparter utan att kunna namnen på dem!

Regn i överflöd öppnar möjligheter för ett svampår utöver det vanliga. Med sommarens varierande väder finns förhoppningar om ett bra svampår.

Kantarellen står redan klar att plockas, andra delikatesser får man vänta på ett tag till.

Svampfloran varierar över landet men faktorer som trädslag, fuktighet, värme och pH-värdet bestämmer om det dyker upp fruktkroppar som vi kan plocka.

Vilka svampar hittar man även om det inte öser ner regn?

- Så här på sensommaren kan man hitta soppar som karljohan och strävsopp ute i naturen, säger Klas Jaederfeldt, mykolog på Naturhistoriska Riksmuseet. Milda kremlor och champinjoner finns att plocka i skogen. På gräsmattor kan man hitta stora ringar av nejlikbroskskivling, en liten brun svamp som man bara äter hatten på. Min egen favoritsvamp är mandelriskan.

Svamp är riktig smalmat

Svampar är riktig smalmat för de innehåller nästan inget fett, men däremot både B- och C-vitaminer.

Men svamp har fler effekter än att mätta magen.

- Den största hälsoeffekten av vild svensk svamp är annars själva plockningen. Frisk luft, promenader i skogen som ger motion och chansen att träffa andra svampletare, säger Marie Jadner på Svampkonsulenternas Riksförbund som ordnar kurser och svamputflykter.

Tillverka papper och färga garn

Svamp kan användas till annat än bara mat. Det går att färga garn och tillverka papper av svamp. En matsvamp som växer på lövträd, vinternagelskivling, har visat sig innehålla en cancerhämmande substans. I Japan har det statliga forskningscentrat gjort försök på möss som smittats med cancerceller - de som dagen efter fick ett avkok på vinternagelskivling levde 30 - 58 procent längre än de som inte fick samma kur. Det finns asiatiska medicinalsvampar, till exempel shiitake och maitake, som stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och bekämpar virus.

- Förr i tiden inbillade sig människor att stinksvamp och hjorttryffel kunde höja potensen, säger Klas Jaederfeldt.

Svampar lever i ett nära ekologiskt samspel med skogens träd. Försurning eller annan miljöförstöring drabbar därför även svamparna. Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 varnades för hälsorisker i samband med svampintag med tanke på radioaktivt nedfall. Gävleborg, Västmanland och Västernorrland drabbades värst. Idag återstår ungefär 70 procent av ämnet i marken.

- Du måste äta ganska mycket svamp för att få i dig skadliga mängder radioaktivt cesium. Något svampletare kan undvika är att plocka i närheten av kraftigt trafikerade vägar, för där är halten tungmetaller högre än normalt, säger Klas Jaederfeldt.

Ät mindre än sju kilo

Statens strålskyddsinstitut rekommenderar att den årliga mängden bör understiga 75 000 becquerel. Skogssvamp kan innehålla stora koncentrationer, jämfört med bär, vilt och insjöfisk, upp till några tiotusental Bq/kg. Ät således inte mer än sju kilo svamp om du vill vara på den säkra sidan.

Kantarellfakta

Välj rätt svamp

Liten svampguide

Så odlar du egna kantareller

Eric Danell, docent vid SLU i Uppsala, blev för några år sedan först i världen med att lyckas odla fram kantareller.

– Det klassiska sättet att odla svamp är annars att ta renset, där sporerna finns kvar, och lägga ner i jorden. Men då måste man ha tur ifall det ska dyka upp kantareller.

Fyra steg för att odla egna kantareller:

Jacob Sjögren