250 000 svenskar är drabbade

1 av 3 | Foto: HENRIK GRÖNBERG, KATRIN JAKOBSEN
svårdefinierbart. Att sköldkörteln inte fungerar som den ska är inte alltid helt lätt att upptäcka. Symptomen är ofta allmänna såsom trötthet eller huvudvärk. Många gånger kan det förväxlas med klimakteriebesvär.
HÄLSA

Trött? Risigt hår? Ingen lust med sex? Viktuppgång? Sköra naglar? Stela leder och muskler? Förstoppning? Torra slemhinnor?

Det kan vara din sköldkörtel som inte fungerar ordentligt.

– Sköldkörtelrubbningar är mycket vanliga, speciellt hos kvinnor, säger docent Gunnar Kallner vid Södersjukhuset i Stockholm.

– Det är en folksjukdom som drabbar två–tre procent av befolkningen. Och den går att bota till skillnad från många andra folksjukdomar.

Styr ämnesomsättningen

Sköldkörteln bildar hormon som styr ämnesomsättningen i cellerna. Hela kroppen påverkas om sköldkörteln producerar för lite eller för mycket hormon.

– Det är lätt att missa sköldkörtelrubbningar eftersom symptomen är så allmänna. Ibland kan det till exempel vara svårt att skilja dem från klimakteriebesvär.

Därför går många omkring och lider i onödan. De har diffusa besvär, men varken de själva eller deras doktor tänker på att besvären kan ha samband med sköldkörteln. När forskare knackade dörr i Göteborg hittades många med odiagnosticerad underfunktion i sköldkörteln. Genom ett blodprov och genom att mäta halten av hormonet TSH i blodet kan doktorn ställa diagnos. Men detta enkla prov tas alldeles för sällan.

– TSH-prov borde vara lika vanligt som sänkan, säger Gunnar Kallner.

Sköldkörtelsjukdomar är ofta autoimmuna. Att en sjukdom är autoimmun innebär att immunsystemet angriper kroppens egna celler. Det kan börja med en vanlig infektion. Så bildas antikroppar riktade mot sköldkörteln. På sikt förtvinar körteln och funktionen slås ut. Det kan ta flera år innan hormonproduktionen upphör helt.

Giftstruma vanligast

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, behandlas med medicinen Levaxin som ersätter bristen på sköldkörtelhormon. Det kan ta från några veckor till upp emot ett halvår innan hela kroppen fungerar normalt igen.

Den vanligaste formen av överfunktion, hypertyreos, är giftstruma, Graves sjukdom. Vid knölstruma är det en eller flera knölar i sköldkörteln som producerar för mycket hormon.

Behandlas med jod

Hypertyreos behandlas med radioaktivt jod, med operation eller med läkemedel. Radioaktiv jod tas upp av sköldkörteln och strålningen slår ut körtelns funktion. Vid operation tas sköldkörteln bort. Dagens läkemedel, Thacapzol och Tiotil, hämmar bildningen av hormon i sköldkörteln. Symtomen kan minskas med betablockerare tills den andra behandlingen fått effekt.

Nya läkemedel som riktar in sig på antikropparna är på väg, men det lär ta några år innan de finns tillgängliga.

Det är tacksamt att behandla patienter med sköldkörtelrubbningar tycker Gunnar Kallner:

– Många blir så glada. De tycker att de känner igen sig själva igen.

Även om sköldkörtelrubbningar är vanligast hos dem som passerat 30 så förekommer de också hos barn.

Medfödd underfunktion

– Oroliga och stökiga barn kan ha en oupptäckt överfunktion i sköldkörteln.

Det förekommer också en medfödd underfunktion som oupptäckt ger utvecklingsstörning och dvärgväxt. Om barnen behandlas med läkemedel redan från början växer de upp till helt normala vuxna. I Sverige upptäcks dessa barn genom det blodprov, så kallade PKU-test, som tas när de är några dagar gamla.

Behöver jod för att fungera

Tecken på att problem med sköldkörteln

Blodprov räcker för diagnos

Eva Tiwe , [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM